#EndSars

Nigerianen demonstreren tegen gewelddadige politie-eenheid: zeker tien doden

14 oktober 2020 12:03 Aangepast: 14 oktober 2020 12:07
Protesten in Lagos tegen politie-eenheid SARS Beeld © AP | Associated Press

In Nigeria is de bevolking klaar met het buitensporige politiegeweld. Vooral jonge Nigerianen willen dat de politie hervormd wordt en gaan massaal de straat op. Daarbij zijn volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International al zeker tien doden gevallen.

De protesten in het Afrikaanse land zijn al meer dan een week aan de gang. In de Nigeriaanse hoofdstad Lagos en de stad Abuja gaan veel betogers de straat op met de boodschap ‘End SARS’. Volgens Amnesty International en lokale media is er met scherp geschoten tijdens de protesten. 

De aanleiding van de protesten is een video waarin waarin te zien was dat een man gedood zou zijn door een speciale politie-eenheid SARS, Special Anti-Robbery Squad. Op social media ging vervolgens de hashtag #EndSARS rond.

Wrede politie-eenheid

De SARS wordt al jaren beschuldigd van onterechte controles, ontvoeringen, berovingen en buitensporig geweld. Begin jaren 90 werd de wrede politie-eenheid ingesteld om gewelddadige misdrijven aan te pakken.

Daar is de woede van de demonstranten ook op gericht. De slogan #EndSARS is inmiddels de strijdterm geworden van de demonstranten. De tekst staat gedrukt op veel vlaggen en posters.

Wantrouwen voedt demonstraties

De protesten hebben mogelijk wel wat opgeleverd. In een officiële verklaring heeft de Nigeriaanse politie zondag laten weten de antidiefstaleenheid Special Anti Robbery Squad (SARS) per direct op te heffen. Adamu Mohammed van de landelijke politie beloofde een vervangende eenheid op te zetten die de SARS moet vervangen.

Maar dat bleek een onvervalste poging om de protesten in de kiem te smoren. De demonstranten geloven niet dat de regering het meent en gaan daarom door met de demonstraties.

Ook in andere Afrikaanse landen, waaronder Namibië en Ghana, gingen betogers de straat op om te demonstreren tegen politiegeweld.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore