Ga naar de inhoud
'Geen tijd te verliezen'

Great Barrier Reef brokkelt snel af: afgelopen 25 jaar gehalveerd

Afgestorven koraal van het Great Barrier Reef. Beeld © ANP

Dat het niet goed gaat met het Great Barrief Reef, wisten we al. Maar onderzoekers komen nu met schokkende cijfers. De helft van het rif is sinds 1995 verdwenen, met dank aan de klimaatverandering.

De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat alle soorten koraal met meer dan 50 procent zijn afgenomen in het grootste rif ter wereld. Vooral de vertakte en tafelvormige koralen zijn getroffen. Dit zijn de grote soorten die normaal gesproken leefgebied vormen voor vissen en andere zeedieren.

'Onherkenbaar rif'

Het zwaarst getroffen is het noorden van het rif. Daar daalde de hoeveelheid koraal in sommige gevallen met wel 98 procent. Op het zuidelijke deel gaat de daling gelukkig minder hard, maar ook daar is sprake van een afname van minimaal een kwart van het koraal. In 2016 en 2017 is het meeste koraal verloren gegaan vanwege verschillende milieuredenen.

“Er is geen tijd te verliezen, we moeten de uitstoot van broeikasgassen zo snel mogelijk verminderen”, schrijven de onderzoekers in hun rapport. "We verwachten dat de daling door zal zetten. De enige effectieve manier om er iets aan te doen is wereldwijde actie tegen broeikasgassen. Als de temperatuur op aarde met nog 3 tot 4 graden stijgt, zal het rif onherkenbaar zijn."

Kans op herstel

Maar gelukkig is er nog hoop. Het koraal zou kunnen herstellen tot zijn oude gezondheid, maar dan heeft het wel de tijd nodig. Het kan wel tientallen jaren duren totdat het rif weer op zijn oude grootte is.

Het Great Barrief Reef strekt zich uit over 2.300 kilometer. Sinds 1981 is het Werelderfgoed vanwege zijn 'enorme wetenschappelijke en intrinsieke belang'. De gezondheid en de grootte van het rif werd van 1995 tot en met 2017 onderzocht.

Half miljard om Great Barrier Reef te redden

00:55