5000 kilo

Britse 'aardbevingsbom' WOII tot ontploffing gebracht in Polen

14 oktober 2020 04:13 Aangepast: 14 oktober 2020 04:27
De bom woog ruim 5000 kilogram. Beeld © ANP

De grootste bom uit de Tweede Wereldoorlog die ooit gevonden is in Polen, is onder water tot ontploffing gebracht. Dat leverde spectaculaire beelden op.

Eigenlijk was het niet de bedoeling dat de bom tot ontploffing werd gebracht. Duikers van de Poolse marine waren bezig het explosief te ontmantelen, maar toen dat niet lukte werd het gecontroleerd tot ontploffing gebracht.

'Tallboy'

Het ging om een explosief dat in de Tweede Wereldoorlog door de Britse luchtmacht was losgelaten op een Duits nazischip in het Piast-Kanaal, in de buurt van de plaats Swinoujscie. De bom genaamd 'Tallboy' (grote jongen) woog liefst 5000 kilo, inclusief 2400 kilo aan explosieven. Het type explosief wordt ook wel een 'aardbevingsbom' genoemd. 

Bekijk hier de beelden van de explosie:

Voor de operatie begon, werden ruim 750 mensen uit de buurt geëvacueerd. Dat was maar goed ook, want de explosie bracht een aardige schokgolf teweeg. 

"Het ontmantelingsproces veranderde in een ontploffing", zei de luitenant van de Poolse marine die de leiding had bij de onderneming. "Het object kan als geneutraliseerd beschouwd worden en vormt geen bedreiging meer. Geen van de duikers was in de buurt tijdens de ontploffing."

Duikers maken zich klaar om de bom te ontmantelen. Duikers maken zich klaar om de bom te ontmantelen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore