Ga naar de inhoud
Ingebouwde landkaart

'Straaljagervogel' legt recordafstand non-stop vliegen af

Een landende grutto (archieffoto) Beeld © ANP

Een grutto heeft het officieuze record non-stop vliegen verbroken. De trekvogel, die gevolgd werd met een zender, vloog in één keer van Alaska naar Nieuw-Zeeland. Dat is 12.200 kilometer.

Het gaat om een zogenoemde rosse grutto, die in Alaska broedt en overwintert in warmere gebieden zoals Nieuw-Zeeland (maar ook in de Nederlandse Waddenzee). 

Hun bouw wordt door de onderzoekers vergeleken met die van een straaljager, waardoor ze aerodynamisch zijn. Ze gaan heel efficiënt om met hun energie.

80 km/u

De recordgrutto had er elf dagen voor nodig om de enorme afstand af te leggen, schrijft The Guardian. Hij vloog zo'n 80 kilometer per uur.

Dubbel gewicht

De trekvogels vreten zich in Alaska maandenlang vol met mosselen en wormen om de lange overtocht te kunnen maken. Ze verdubbelen daarmee hun lichaamsgewicht en de natuur regelt dat hun organen kleiner worden, zodat ze minder ballast meedragen. 

Dankzij het zendertje konden wetenschappers de grutto op de voet volgen. Eén van de onderzoekers zegt in The Guardian dat de vogels precies weten waar ze naartoe vliegen. "We kunnen het niet echt uitleggen, maar ze lijken een ingebouwde landkaart te hebben." De beesten slapen niet tijdens hun lange vlucht, veronderstelt de onderzoeker.

De vorige langst geregistreerde non-stop vlucht door een vogel was 11.680 kilometer. Dat was in 2007.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS