Ga naar de inhoud
Verkiezingen VS

Waarom Republikeins bolwerk Arizona op het spel staat voor Trump

Campagnemedewerker Diana Mora-Torres gaat langs de deuren om kiezers te spreken

Van oorsprong is het een Republikeins bolwerk, maar dit jaar lijkt de zuidelijke Amerikaanse staat Arizona de kant van Joe Biden te gaan kiezen. RTL Nieuws-verslaggever Ruben Leter ziet er hoe de strijd om de kiezer losbarst: "Arizona staat op het spel en we verliezen onze meerderheid."

In de verkiezingen van 2016 gingen vrijwel alle zuidelijke staten naar Trump. In de staten waar hij toen won, spant het er nu om in de peilingen. In Texas heeft Trump momenteel nog een vrij comfortabele voorsprong van zo’n 4 procent. Ook in Georgia gaat Trump nog nipt voor.

Staten behouden

Maar in andere ‘rechtse’ staten zoals Florida, North Carolina en Arizona doet Biden het beter. En dat is een groot risico voor Trump, die deze staten moet behouden om over drie weken de presidentsverkiezingen te kunnen winnen. 

Negatief
Lees ook:
Negatief geteste president Trump organiseert verkiezingsbijeenkomst

Het winnen van staten is namelijk cruciaal in de Verenigde Staten. Daar tellen niet de meeste stemmen, maar de meeste kiesmannen. Elke staat heeft kiesmannen te verdelen. Als je een staat wint, schrijf je als presidentskandidaat alle kiesmannen uit die staat op je naam. Hoe groter de staat, hoe meer kiesmannen er te halen zijn.

Minder stemmen, toch president: zo werkt het kiesstelsel in de VS

02:44
3 november zijn er in de Verenigde Staten presidentsverkiezingen. Wordt het Trump of wordt het Biden? De verkiezingen gaan er anders aan toe dan in Nederland. Dit moet je weten.

Veranderende bevolking

Phoenix, de snelst groeiende stad van Amerika, ligt in Arizona. Ieder jaar komen er tienduizenden inwoners bij. Het zijn veelal jonge Amerikanen die vertrekken uit het nabijgelegen peperdure Californië. Eén derde van alle kiezers in de staat is momenteel van latino afkomst.

In de afgelopen 70 jaar stemde Arizona slechts één keer op een Democraat. Daar komt nu verandering in, met name vanwege de groeiende linkse bevolking. Gemiddeld stemt 70 procent van de latino’s op een Democraat.

'Geschiedenis schrijven'

De 23-jarige Diana Mora-Torres werkt als campagnemedewerker voor Joe Biden. Haar ouders namen haar als driejarige illegaal mee naar de VS. Ze heeft geen papieren waardoor ze zelf niet mag stemmen. Toch wil ze haar steentje bijdragen: ze gaat langs de deuren en spreekt met kiezers. "Wij kunnen de verkiezingen bepalen. Als we ervoor zorgen dat Arizona Democratisch stemt, dan schrijven we geschiedenis."

'Ik maak me zorgen'

Ook Republikeinen zijn hard aan het werk om te vechten voor Arizona. Susan Wood heeft haar huis opengesteld voor lokale politici. Ze stippelen uit hoe kiezers het best te overtuigen en nemen campagnespotjes op voor lokale Republikeinen.

Susan: "Ik maak me zorgen. Arizona staat dit jaar op het spel en we verliezen onze meerderheid. Het is aan ons om te zorgen dat Republikeinen meer betrokken raken".

Voor Democraten is het vooral een kwestie van kiezers naar de stembus krijgen. De opkomst in Amerika is altijd laag, bij de verkiezingen in 2016 bedroeg die slechts 55,5 procent.

Ontmoedigen van kiezers

Met name onder minderheidsgroepen is er een lage opkomst. In Amerika moet je geregistreerd staan om te mogen stemmen. Hiervoor heb je vaak een rijbewijs of paspoort nodig, en dat hebben arme Amerikanen niet altijd.

Ook kent het land een geschiedenis van stembusonderdrukking. Het ontmoedigen van kiezers, door met minder stemlokalen te zorgen voor lange rijen bij de stembus in armere gebieden, komt nog steeds veel voor. 

Met in haar achterhoofd dat minderheidsgroepen vaker op een Democraat stemmen, probeert Diana zoveel mogelijk mensen op te trommelen. "De demografie in Arizona verandert. We zien een stuk meer Latino’s die zich registreren om te stemmen. We spreken met ze en moeten ze uitleggen hoe belangrijk deze verkiezingen zijn."

Pence
Kijk ook:
Pence en Harris houden het wél beschaafd: 'Dit was te volgen'