Het is bijna te laat. Ontwikkelingsorganisatie Oxfam waarschuwt voor hongersnood in Afrika. Een aantal landen in Afrika staat op de rand van de afgrond, door een combinatie van wankel bestuur, natuurrampen, gewapend conflict en economische malaise. De coronapandemie dreigt het laatste zetje te geven.
Die alarmerende boodschap geeft Oxfam vandaag af met het rapport Later Will Be Too Late (Later zal te laat zijn, red.). Voor maar liefst 55,5 miljoen mensen dreigt een voedselcrisis, met name in Congo, Afghanistan en Nigeria. Maar ook in Zuid-Soedan, Somalië, Jemen en Burkina Faso is de situatie nijpend.
'Hongervirus'
Oxfam verwijt de internationale gemeenschap niet snel genoeg in actie te komen, na eerdere noodkreten in de zomer. In juli noemde Oxfam Covid-19 al het 'hongervirus'.

Vorige maand luidde ook secretaris-generaal Antonio Guterres van de Verenigde Naties de noodklok. Als de internationale gemeenschap niet ingrijpt dreigt de grootste hongersnood ooit, zei hij tegen de VN-veiligheidsraad.
Drie jaar geleden
Oxfam vergeleek de huidige situatie met drie jaar geleden. Ook toen kampten een toenemend aantal mensen in Afrikaanse landen met honger. Hoewel de hulp uit het buitenland volgens Oxfam ook toen traag op gang kwam, kwam deze uiteindelijk wel. Nu blijft het stil. "Om levens te redden moeten we nu in actie komen", aldus Oxfam.
Om te becijferen hoeveel mensen in dreigende hongersnood te verkeren maakt Oxfam gebruik van een internationale standaard, de IPC-classificatie. Die is verdeeld in vijf fasen, waarbij vanaf de derde fase sprake is van een problematische situatie.
De 55,5 miljoen mensen die te weinig eten hebben vallen in fase 3 (crisis), 4 (noodsituatie) en 5 (hongersnood).