Ga naar de inhoud
In vijf dagen tijd

China test 9 miljoen inwoners op coronavirus na 12 nieuwe besmettingen

Inwoners van Qingdao staan in de rij om getest te worden. Beeld © AFP

In Nederland is het aanvragen van een coronatest momenteel een flinke uitdaging: China heeft dat beter voor elkaar. Daar wil de overheid in vijf dagen tijd ruim 9 miljoen inwoners van de stad Qingdao laten testen op het coronavirus. De reden? Twaalf nieuwe besmettingen.

Meerdere patiënten van het Qingdao Chest Hospital en hun familieleden bleken gisteren besmet met het coronavirus. Volgens de Chinese krant Global Times gaat het om zes symptomatische en zes asymptomatische gevallen - mensen die positief zijn getest, maar geen klachten hebben.

Buitenland

Hoe het virus het ziekenhuis precies is binnengedrongen, is nog niet helemaal duidelijk. Mogelijk is één van de patiënten in het buitenland geweest en heeft die vervolgens anderen aangestoken.

Vloggers
Lees ook:
Vloggers laten zien: in Wuhan lijkt alles weer mogelijk

De overheid heeft vijf dagen uitgetrokken om alle inwoners te testen. De teststraten zijn open van 7.00 tot 23.00 uur. Ook zijn delen van Qingdao, een havenstad in de oostelijke provincie Shandong aan de Gele Zee, meteen in lockdown gegaan.

Het massale testen is inmiddels begonnen. Tot nu toe zouden er al ruim 114.000 tests zijn afgenomen, inclusief zorgmedewerkers en patiënten van het ziekenhuis. Alle uitslagen zouden negatief zijn.

Massaal testen

Het is overigens niet de eerste massale test in China. In mei werden alle 11 miljoen inwoners van de stad Wuhan, waar de virusuitbraak in december begon, getest.

Het land wil op deze manier brandhaarden zo snel mogelijk aanpakken om verspreiding van het virus tegen te gaan. Volgens de autoriteiten hadden sinds 15 augustus alle nieuwe coronapatiënten in China het virus opgelopen in het buitenland.

Wuhan viert einde lockdown met spectaculaire lichtshow

00:53
In Wuhan werd eind april het einde van de lockdown gevierd met een lichtshow.