Ga naar de inhoud
'Echt shocking'

Agressieve wesp eet kop van babyvogeltje op

Links: de aanval, rechts: het dode vogeltje. Beeld © Wageningen University (WUR)

In Brazilië is een babyvogeltje aangevallen door een zeer agressieve wesp. Het insect at de kop van het diertje op. De unieke aanval is vastgelegd met camera's van onderzoekers van de Wageningen Universiteit. "Dit is echt shocking."

Fijne beelden zijn het niet: te zien is hoe de wesp tot een paar keer toe op de kop van de babyvogel, een witsterdikbekje, landt. Daarbij bijt hij tot bloedens toe in de kop van het diertje. De ouders van het jong hebben het nest voor even verlaten. 

Het vogeltje heeft nog een halfuur geleefd na de aanval. 

Welke wesp doet zoiets? 

De boosdoener is de agelaia pallipes. Dat is een erg agressieve soort, zo meldt de Wageningen Universiteit op zijn site, die in Midden- en Zuid-Amerika voorkomt.

Agressieve
Lees ook:
Agressieve 'monsterwesp' opgedoken in Limburg, Zeeland en Zuid-Holland

Biologen wisten al dat deze wespen graag smullen van krekels, motten, vliegen en rottend vlees van dode dieren. Maar dat ze ook levende, grotere gewervelde dieren konden aanvallen? Dat is nieuw. 

En per toeval ontdekt. De onderzoekers waren eigenlijk het gedrag van het vogeltje aan het bestuderen. Daarom hingen er camera's in de buurt van de nesten.

Geen fijne beelden: agressieve wesp eet kop babyvogel op

00:31

"We hadden al eerder dode jonge vogels aangetroffen", zegt onderzoeker Sjoerd Frankhuizen. "Maar we hadden geen idee dat een wesp dat mogelijk had gedaan. We dachten: dat komt door een slang, een hagedis, of een grotere vogel. Dat het een wesp was, kwam totaal onverwacht. Echt shocking."

Nog meer dode vogeltjes

Frankhuizen en zijn collega's publiceerden erover in het tijdschrift Ethology. Want deze aanval staat niet op zichzelf: onderzoekers hebben enkele dagen ná de gefilmde aanval of het babyvogeltje nog meer vogeljongen gevonden. Ze hadden allemaal 'vergelijkbare wonden' aan hun kopjes.

Kan zoiets ook in Nederland gebeuren? 

Sjoerd Frankhuizen, onderzoeker aan de Wageningen University, heeft wel literatuur gevonden waarin wordt beschreven dat de Duitse wesp, die ook in Nederland voorkomt, babyvogeltjes opeet.

"Zoiets zou in principe in Nederland dus ook voor kunnen komen", zegt hij, "maar het is wel zo dat de tropische wesp in Midden- en Zuid-Amerika echt een stuk groter is dan de wesp die we in Nederland hebben."

Vooral de kaken van de tropische wesp zijn gemaakt om vlees kapot te scheuren. "Dat heeft de wesp die wij hier hebben minder. Dus als het hier zou gebeuren, zou dat wel uitzonderlijk zijn. Nog uitzonderlijker dan in Midden- en Zuid-Amerika."

Volgens Frankhuizen geven de beelden een nieuw inzicht in de mogelijke nestroofdieren. "Tot nu toe is zelden aangenomen dat insecten een rol spelen in deze zogenoemde natuurlijke selectie."

Een mogelijke verklaring van de aanval zou kunnen zijn dat de wespen zijn aangetrokken door de geur van twee dode vogeljongen in de buurt van het nest.

Bron: RTL Nieuws