'Net een film'

Vastzittende oud-diplomaat in China hoort nu pas van corona: 'Stomverbaasd'

12 oktober 2020 05:38 Aangepast: 12 oktober 2020 05:49
De voormalige Canadese diplomaat Michael Kovrig Beeld © International Crisis Group

Een Canadese oud-diplomaat die al twee jaar vastzit in China, heeft de afgelopen maanden in isolatie doorgebracht. Dit weekend had hij – voor het eerst sinds januari – weer contact met de buitenwereld. "Hij was stomverbaasd toen hij hoorde over de omvang van de pandemie."

De voormalige Canadese diplomaat Michael Kovrig zit al sinds 2018 vast in China. Zijn arrestatie zou een vergelding zijn voor de arrestatie van Huawei-topvrouw Meng Wanzhou in Canada.

'Enorm opgelucht'

Voor het eerst sinds januari is er nu weer contact met Kovrig geweest, meldt zijn vrouw Vina Nadjibulla. Dat schrijft The Guardian. "Na maanden van extreme isolatie was Michael enorm opgelucht om nieuws van buiten de gevangenis te ontvangen", schrijft zij in een verklaring.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Canadese oud-diplomaat vastgehouden in China

"Wij zijn ontzettend trots dat zijn geest, vastberadenheid en zelfs zijn gevoel voor humor niet zijn verminderd", schrijft Nadjibulla. Wel zegt ze dat haar echtgenoot stomverbaasd was toen hij hoorde van de pandemie. "Het klinkt allemaal net als een zombie-apocalypsfilm", zou Kovrig gezegd hebben.  

Onderhandelingen

Zowel Canadese als Amerikaanse diplomaten onderhandelen nog altijd over de vrijlating van Kovrig. Toen hij werd opgepakt werkte hij als senior adviseur Noordoost-Azië, maar eerder was hij diplomaat in Beijing, Hong Kong en bij de Verenigde Naties in New York.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wereld nog nooit zo negatief over China, blijkt uit onderzoek

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore