Misleidend

Infectiedeskundige Fauci over reclamespotje Trump: 'Uit de context gehaald'

12 oktober 2020 01:30 Aangepast: 12 oktober 2020 01:37
De Amerikaanse infectiedeskundige Anthony Fauci. Beeld © AFP

De Amerikaanse infectiedeskundige Anthony Fauci heeft kritiek op een 'misleidend' reclamespotje van de Republikeinse partij. Daarin lijkt hij de corona-aanpak van president Donald Trump te prijzen, maar zijn woorden zijn volgens Fauci 'uit de context' gehaald.

In het reclamespotje wordt de Amerikaanse president Trump afgebeeld. Even later is Fauci te horen: "Ik denk niet dat iemand méér had kunnen doen", wat suggereert dat hij de aanpak van Donald Trump prijst.

Zonder toestemming gebruikt

Niets van waar, zegt Fauci in een interview met CNN: "In de bijna vijf decennia dat ik als ambtenaar werk heb ik nog nooit publiekelijk een politieke kandidaat gesteund".

Zijn woorden zijn zonder zijn toestemming gebruikt voor het reclamespotje, vertelt hij. "Deze uitspraak deed ik maanden geleden. Ik besprak de inspanningen van de volksgezondheidsfunctionarissen", licht Fauci toe.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trump: 'Ik heb geen corona meer'

Het reclamespotje richt zich op de corona-aanpak van president Donald Trump. Ondanks de 214.000 coronadoden en 7,7 miljoen coronabesmettingen in de Verenigde Staten wordt gesuggereerd dat het Witte Huis de virusuitbraak goed wist te beteugelen.

Televisie-interview

De woorden van Fauci zijn afkomstig uit een interview dat hij maanden geleden gaf bij Fox News. Hij had het daar over de inspanningen die hij en andere functionarissen deden, niet over de werkzaamheden van de president.

Trumps campagnedirecteur Tim Murtaugh zegt dat de uitspraak van Fauci terecht gebruikt is. "Deze uitspraken zijn correct", vertelt Murtaugh. "Ze zijn afkomstig uit een televisie-interview dat landelijk werd uitgezonden."

'Zíjn woorden'

Ook Trump laat via Twitter weten weinig te voelen voor de kritiek van de infectiedeskundige: "Dit zijn Fauci zijn eigen woorden. We hebben 'fenomenaal' werk geleverd volgens een aantal gouverneurs en veel mensen zijn het daarmee eens. Vaccins en medicijnen zijn onderweg."

Minder stemmen, toch president: zo werkt het kiesstelsel in de VS

3 november zijn er in de Verenigde Staten presidentsverkiezingen. Wordt het Trump of wordt het Biden? De verkiezingen gaan er anders aan toe dan in Nederland. Dit moet je weten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore