Nagorno Karabach

Wapenstilstand van korte duur, 'zeker zeven doden in Azerbeidzjan'

11 oktober 2020 13:24 Aangepast: 11 oktober 2020 21:05
De stad Ganja in Azerbeidzjan is een ravage. Beeld © AFP

Er leek gisteren eindelijk een tijdelijk einde te zijn gekomen aan het wapengeweld in Armenië en Azerbeidzjan: er werd een wapenstilstand afgekondigd. Maar ondanks dat zijn er gisteravond toch raketaanvallen uitgevoerd. Zeker zeven mensen zouden om het leven zijn gekomen.

Azerbeidzjan beschuldigt Armeense troepen van het beschieten van de stad Ganja, de tweede stad van het land. Naast de zeven doden zouden er ook 33 mensen gewond zijn geraakt, waaronder kinderen. Armenië ontkent de aanval en noemt het een 'absolute leugen'. 

Staakt-het-vuren

De beschuldiging komt een dag na het ingaan van de wapenstilstand in Nagorno Karabach, de regio waar om wordt gevochten. De strijd zou alleen de afgelopen dagen al aan zeker tientallen mensen het leven hebben gekost.

De betwiste regio Nagorno-Karabach ligt in Azerbeidzjan maar wordt bewoond en bestuurd door etnische Armeniërs. De betwiste regio Nagorno-Karabach ligt in Azerbeidzjan maar wordt bewoond en bestuurd door etnische Armeniërs.

Zowel Armenië als Azerbeidzjan lieten eerder deze week weten dat ze bereid zijn om mee te werken aan een oplossing voor het conflict. De buitenlandministers van de twee landen waren afgelopen vrijdag nog in Moskou om te spreken over het staakt-het-vuren. 

Het was de bedoeling om gedurende het staakt-het-vuren gevangenen en lichamen van overledenen uit te wisselen. Het is onduidelijk of dat is gebeurd.

Slepend conflict

De bergachtige regio Nagorno-Karabach is al jaren de spil in een slepend conflict. Het behoort officieel tot Azerbeidzjan, maar het gebied wordt bewoond en bestuurd door etnische Armeniërs die zich willen afscheiden. Zij worden sinds een bittere afscheidingsoorlog in de jaren 90 financieel gesteund door Armenië.

Dat verlies zit Azerbeidzjan nog steeds dwars en verklaart de wraakgevoelens van nu. Maar ook religie speelt een rol. De Armeense bevolking bestaat voornamelijk uit christenen, in Azerbeidzjan wonen vooral moslims.

Militaire capaciteit

Een ander belangrijk verschil is de financiële armkracht. Armenië bezit, in tegenstelling tot Azerbeidzjan, geen gas of olie en is daardoor een stuk armer.

En dat uit zich ook op het vlak van de militaire capaciteit. Tien jaar geleden al was het Azerbeidzjaanse budget voor defensie hoger dan het volledige bruto binnenlands product van Armenië. En dat verschil is sindsdien alleen maar groter geworden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bommen over en weer: burgers doelwit bij conflict Armenië en Azerbeidzjan

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore