Bij Brussel

Vlaams echtpaar overleden na beet 'meegereisde' malariamug

10 oktober 2020 10:55 Aangepast: 10 oktober 2020 11:17
Een malariamug (archieffoto) Beeld © ThinkStock

Een Vlaamse echtpaar is overleden aan de gevolgen van malaria. Zij raakten in hun woonplaats Kampenhout, in de buurt van Brussel, besmet door de beet van een malariamug die waarschijnlijk per vliegtuig is meegereisd vanuit tropische oorden.

Dat melden diverse Belgische media. Opvallend is dat het echtpaar nooit naar Azië of Afrika is afgereisd en ook geen bezoek heeft ontvangen van mensen die daar onlangs zijn geweest. Het is hoogst zeldzaam dat in België of Nederland iemand met malaria besmet raakt. 

Kampenhout ligt vlak bij de vliegvelden Zaventem en Melsbroek. Volgens het Agentschap Zorg en Gezondheid van de Vlaamse overheid is een malariamug prima in staat de afstand van de luchthavens naar de woning van het paar te overbruggen. Het type malaria duidt op een besmetting door een mug die in Afrika voorkomt, meldt het agentschap.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Resistente malariaparasiet verspreidt zich over Zuidoost-Azië: 'Rampzalige gevolgen'

Zowel het agentschap als het Instituut voor Tropische Geneeskunde onderzoekt de besmettingen. Het lijkt hun bijna uitgesloten dat de mug anderen in de regio zou hebben besmet, maar er wordt deze week in de omgeving van Kampenhout voor de zekerheid wel gekeken welke soorten muggen en muggenlarven er voorkomen.

Wat is malaria? 

Malaria is een ziekte die wordt veroorzaakt door parasieten. De parasieten kunnen het lichaam binnenkomen door een muggenbeet van de anopheles-mug die voornamelijk in de (sub)tropen leeft. Bij de meeste gevallen van malaria krijgen patiënten gemiddeld tien tot veertien dagen na besmetting last van koorts, hoofdpijn, koude rillingen en spierpijn. Sommige vormen van malaria kunnen binnen enkele weken dodelijk zijn als de besmette persoon niet wordt behandeld. 

Bron: RIVM

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Hoop gevestigd op nieuw vaccin malaria: duizenden kinderen ingeënt

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore