Arbeiderspartij 75 jaar

Noord-Korea houdt grote militaire parade: 'Vooral voor eigen bevolking'

10 oktober 2020 09:15 Aangepast: 10 oktober 2020 10:55
Viering van 70 jaar Arbeiderspartij in Noord-Korea Beeld © AFP

Noord-Korea heeft vandaag zijn spierballen getoond aan de wereld en de eigen bevolking. De Koreaanse Arbeiderspartij bestaat 75 jaar en dat werd gevierd met een militaire parade. Niemand buiten het land weet wat zich precies heeft afgespeeld in de hoofdstad Pyongyang, maar waarschijnlijk heeft dictator Kim Jong-un zijn nieuwste raketten laten zien.

Noord-Korea is bezig met de ontwikkeling van raketten die vanaf onderzeeboten kunnen worden afgevuurd. Het is volgens Noord-Koreakenner Koen de Ceuster goed mogelijk dat onder meer deze raketten door de straten van Pyongyang zijn gereden.

Het zijn geen onthullingen waarvoor de internationale gemeenschap op het puntje van zijn stoel gaat zitten. "Het is voor de inlichtingendiensten een gelegenheid om te zien waar Noord-Korea mee op de proppen komt, maar er wordt niet met hoogspanning naar gekeken. Het zal eerder een bevestiging zijn van wat ze al weten", zegt De Ceuster.

Militaire parade ter ere van de 100ste geboortedag van Kim Il-sung. Militaire parade ter ere van de 100ste geboortedag van Kim Il-sung.

Volgens 38 North, een organisatie die Noord-Korea analyseert, was ook op recente satellietbeelden al eens te zien dat duizenden militairen door de straten marcheerden terwijl leider Kim Jong-un toekeek. Het is nog niet duidelijk of Noord-Korea de militaire parade ditmaal heeft aangepast te midden van de corona-pandemie.

Voedselschaarste

Volgens De Ceuster is het militaire machtsvertoon niet alleen bedoeld voor de buitenwereld. "Deze parade is vooral bedoeld voor de eigen bevolking. Om te laten zien dat, ondanks alle hobbels, het land nog steeds overeind staat en succes heeft op militair vlak."

Het zit Noord-Korea namelijk niet bepaald mee. Deze zomer werd het land geteisterd door tyfoons die veel gebieden onder water hebben gezet. Er heerst opnieuw voedselschaarste.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tyfoon Lingling treft Noord- en Zuid-Korea, zeker acht doden

Daarnaast drukken internationale sancties zwaar op de economie. Kim Jong-un deed in 2016 een gewaagde uitspraak: binnen vijf jaar zou het leven van de Noord-Koreanen aanzienlijk verbeteren.

Doorbraak blijft uit

De hoop was gevestigd op een normalisering van diplomatieke relaties. "Er leek toen een doorbraak te komen. Een ontmoeting met president Donald Trump opende de poort voor internationale diplomatie. Maar de doorbraak kwam niet en internationale sancties werden niet verlicht."

De militaire parade van vandaag moet volgens De Ceuster niet gezien worden als agressieve provocatie. Wel als een manier voor Noord-Korea om duidelijk te maken dat het ontwikkelen van nieuwe wapens een direct gevolg is van de verslechterde relaties en opgelegde sancties.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Noord-Korea: gevoelens van 'wanhoop' over relatie met VS

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore