Zeer prestigieus

Wereldvoedselprogramma wint dit jaar de Nobelprijs voor de Vrede

09 oktober 2020 11:04 Aangepast: 09 oktober 2020 11:36

Het Wereldvoedselprogramma krijgt dit jaar de Nobelprijs voor de Vrede. Dat is zojuist bekendgemaakt in Oslo. De hulporganisatie van de Verenigde Naties die voedsel verstrekt aan vluchtelingen krijgt 10 miljoen Zweedse kronen (zo’n 960.000 euro), een diploma en een medaille.

De organisatie krijgt de onderscheiding speciaal voor de inspanningen die het WFP zich getroost om te voorkomen dat voedsel wordt gebruikt in conflicten en in oorlogen.

De uitreiking in de Noorse hoofdstad is op 10 december, de sterfdag van Alfred Nobel, initiatiefnemer van de prijs. Op de vertrouwelijke kandidatenlijst stonden 211 personen en 107 organisaties.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Klimaatactiviste Greta Thunberg genomineerd voor Nobelprijs voor de Vrede

De prestigieuze prijs is de enige Nobelprijs die door een Noors instituut wordt toegekend. De overige Nobelprijzen worden door Zweedse comités uitgeloofd.

Speculatie

Vorig jaar kreeg de Ethiopische premier Abiy Ahmed de vredesonderscheiding. In 2018 deelden de Congolese arts Denis Mukwege en de Iraakse mensenrechtenactiviste Nadia Murad de prijs.

Ook dit jaar werd volop gespeculeerd over de mogelijke winnaars. Onder anderen de Russische corruptiebestrijder en oppositieleider Aleksej Navalni en persvrijheidsorganisatie Committee to Protect Journalists (CPJ) werden genoemd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ethiopische premier Abiy Ahmed wint Nobelprijs voor de Vrede

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore