Conflict Nagorno-Karabach

Poetin nodigt ministers Armenië en Azerbeidzjan uit voor overleg

09 oktober 2020 01:36 Aangepast: 09 oktober 2020 02:19
Een huis ligt in puin in de plaats Ganja in Azerbeidzjan. Beeld © Getty Images

De buitenlandministers van Azerbeidzjan en Armenië gaan vandaag naar Moskou om te spreken over het gewelddadige conflict tussen de twee landen om de regio Nagorno-Karabach. De Russische president Vladimir Poetin heeft hen uitgenodigd.

Het Kremlin verklaarde dat de gevechten om humanitaire redenen gestaakt moeten worden. "De buitenlandministers van Azerbeidzjan en Armenië worden uitgenodigd in Moskou op 9 oktober", stelt Poetin in een verklaring.

Lichamen en gevangenen uitwisselen

Ook maakte het Kremlin bekend dat de president gisteravond belde met de leiders van beide landen. "De Russische president roept op de gevechten in Nagorno-Karabach op humanitaire gronden te staken, zodat dode lichamen en gevangenen uitgewisseld kunnen worden."

De Russische leider zei dat zijn minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zal bemiddelen bij de besprekingen. Het is nog niet duidelijk of de ministers van beide landen zijn ingegaan op de uitnodiging.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bommen over en weer: burgers doelwit bij conflict Armenië en Azerbeidzjan

Rusland heeft goede banden met zowel Armenië als Azerbeidzjan. De twee landen zijn sinds bijna twee weken weer in gevecht om de regio Nagorno-Karabach, waar vooral etnische Armeniërs wonen. Internationale leiders hebben opgeroepen tot een einde aan de gevechten, maar daar wordt voorlopig geen gehoor aan gegeven.

Minsk-groep

Gisteren startten Frankrijk, Rusland en de VS vanuit de zogeheten Minsk-groep met overleggen over een staakt-het-vuren in het gebied. Maar Armenië wil niet aanschuiven zolang er gevochten wordt. Wel staat maandag in Moskou een ontmoeting tussen de Armeense minister Zohrab Mnatsakanian (Buitenlandse Zaken) en zijn Russische ambtgenoot Lavrov gepland. Of de uitnodiging van Poetin gevolgen heeft voor die ontmoeting, is niet bekend.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gevecht Armenië en Azerbeidzjan 'kan uitlopen op strijd tussen grootmachten'

Slepend conflict

De bergachtige regio Nagorno-Karabach is al jaren de spil in een slepend conflict. Het behoort officieel tot Azerbeidzjan, maar het gebied wordt bewoond en bestuurd door etnische Armeniërs die zich willen afscheiden. Zij worden sinds een bittere afscheidingsoorlog in de jaren 90 financieel gesteund door Armenië.

Dat verlies zit Azerbeidzjan nog steeds dwars en verklaart de wraakgevoelens van nu. Maar ook religie speelt een rol. De Armeense bevolking bestaat voornamelijk uit christenen, in Azerbeidzjan wonen vooral moslims.

Militaire capaciteit

Een ander belangrijk verschil is de financiële armkracht. Armenië bezit, in tegenstelling tot Azerbeidzjan, geen gas of olie en is daardoor een stuk armer.

En dat uit zich ook op het vlak van de militaire capaciteit. Tien jaar geleden al was het Azerbeidzjaanse budget voor defensie hoger dan het volledige bruto binnenlands product van Armenië. En dat verschil is sindsdien alleen maar groter geworden.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore