Koploper EU

Nederland coronakoploper van Europa? Nee hoor, in dit land is het nog erger

09 oktober 2020 06:57 Aangepast: 09 oktober 2020 08:50
Mensen bij een coronateststraat in de Tsjechische hoofdstad Praag. Beeld © Getty Images

Het gaat de verkeerde kant op met de coronacijfers in Europa en Nederland draagt voor een groot deel bij aan die stijgende lijn. Er zijn maar twee landen die het nog slechter doen dan wij, waaronder Tsjechië.

Woensdag werd er een nieuw record aan besmettingen op één dag gemeld in Tsjechië: 5335.

Per 100.000 inwoners ligt het aantal coronabesmettingen in het land op 374 in de afgelopen 14 dagen. Dat getal is nergens in Europa hoger. In Nederland is dat bijvoorbeeld 285. Daarmee staan wij op de derde plek. Spanje staat tweede met 303.

Eerste golf

Opmerkelijk is dat Tsjechië het tijdens de eerste golf juist heel goed deed. Op 12 maart ging het land in een strikte lockdown. Er werd een noodtoestand afgekondigd, hoewel er op dat moment amper honderd positieve diagnoses waren vastgesteld.

Ook moest iedereen buitenshuis verplicht een mondkapje dragen. Tsjechië was zelfs een van de eerste landen met die regel.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mondkapjesadvies gaat meerderheid niet ver genoeg: 71 procent wil plicht

En dat werkte. Het lage aantal besmettingen was voor de Tsjechische regering genoeg reden om de teugels in de zomer weer te laten vieren. Te veel, volgens RTL Nieuws-correspondent Jeroen Akkermans.

''Na de eerste piek zijn ze te zorgeloos omgegaan met coronamaatregelen", zegt Akkermans. "De premier van Tsjechië, Andrej Babis, heeft zelfs toegegeven dat er fouten zijn gemaakt. Inmiddels zijn ze weer om, maar nu is het te laat.'' 

Data en traceren

Het land hanteerde het 'slimme quarantaine'-systeem, waarbij besmette mensen met behulp van mobiele data werden getraceerd en thuis moesten blijven. 

De Tsjechische minister van Volksgezondheid Adam Vojtech werd erover dusdanig bekritiseerd dat hij aftrad. Zijn opvolger, Roman Prymula, is een epidemioloog. Hij was in maart betrokken bij de aanpak van het virus tijdens de eerste golf.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eerste oversterfte sinds mei valt samen met tweede coronagolf

''De nieuwe minister is partijloos. Daaraan kun je zien dat ze het nu echt serieus nemen. Het komt nu dus meer aan op expertise dan op politieke belangen'', zegt Akkermans.

Noodtoestand

Afgelopen maandag heeft het land opnieuw de noodtoestand afgekondigd. Morgen worden er nieuwe, strengere maatregelen afgekondigd.

Zo zullen waarschijnlijk theaters, bioscopen en sportclubs hun deuren moeten sluiten. Er geldt sinds vorige maand weer een mondkapjesplicht voor vrijwel alle publieke binnenruimtes. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore