Vrouw (28) dood

Dronken arts voor Franse rechter na fataal verlopen keizersnede

08 oktober 2020 15:34 Aangepast: 08 oktober 2020 15:36
De 51-jarige anesthesist in de rechtszaal vandaag. Beeld © AFP

Een Belgische medisch specialiste staat in Frankrijk voor de rechter vanwege een fout die ze in dronken toestand maakte bij het uitvoeren van een keizersnede. Die liep fataal af voor een 28-jarige vrouw die aan het bevallen was.

Media in Frankrijk en België schrijven over deze heftige rechtszaak. De nu 51-jarige verdachte was zes jaar geleden aan het werk als anesthesist, toen Xynthia Hawke hoogzwanger op de kraamafdeling van het Franse ziekenhuis terechtkwam. Getuigen verklaarden later dat ze een sterke alcohollucht roken bij de arts.

De 28-jarige vrouw moest een keizersnede ondergaan en zou onder narcose worden gebracht. Hiervoor moest ze worden geïntubeerd. Daar ging het mis: het beademingsbuisje werd niet aangebracht in de luchtpijp, maar in de slokdarm.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Stilleggen zorg werd patiënten fataal, baby Feetje en Wicher (63) te laat geholpen

Hawke werd wakker tijdens de operatie, die normaal gesproken onder volledige verdoving wordt uitgevoerd. Door het zuurstoftekort in haar lichaam overleed ze enkele dagen later aan een hartstilstand. Haar baby overleefde.

De 51-jarige medisch specialiste heeft tegenover de rechter toegegeven dat ze een alcoholverslaving heeft. "Dat was onverenigbaar met mijn baan. Ik zal mijn hele leven lang spijt hebben."

Deze 28-jarige vrouw overleed na de rampzalig verlopen keizersnede. Deze 28-jarige vrouw overleed na de rampzalig verlopen keizersnede.

De politie constateerde dat de vrouw 2,4 promille alcohol in het bloed had, wat overeenkomt met minimaal zeven glazen alcohol. 

Tijdens het onderzoek kwam naar voren dat ze pas twee weken in het ziekenhuis werkzaam was. Ze was haar werkdag 's ochtends met wodka begonnen, zoals ze al tien jaar lang elke dag deed. Ook had ze rosé gedronken.

Schuld geven

In eerste instantie beweerde ze dat ze niet dronken was en gaf ze het operatieteam de schuld. Ook zei ze dat het beademingsapparaat defect was.

Morgen doet de rechtbank in het Franse Pau uitspraak. De vrouw hangt drie jaar gevangenisstraf boven het hoofd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore