Ga naar de inhoud
Debat verkiezingen VS

Pence en Harris houden het wél beschaafd: 'Dit was te volgen'

Harris en Pence op het toneel van het debat. Beeld © ANP

Na het chaotische, schreeuwerige debat van vorige week tussen president Donald Trump en zijn uitdager Joe Biden, was het vannacht de beurt aan hun 'running mates', vicepresident Mike Pence en Bidens kandidaat Kamala Harris. Het contrast was groot. "Dit was tenminste te volgen", zegt correspondent Erik Mouthaan.

Het debat tussen Biden en Trump ontaardde vorige week in een chaotische vertoning waarin vooral de president zijn Democratische tegenstrever in de reden bleef vallen. Persoonlijke verwijten vlogen over en weer. Daar was vannacht geen sprake van.

Kijk hier de belangrijkste momenten uit het vicepresidentsdebat

02:52
Vannacht namen de kandidaten voor het Amerikaans vicepresidentschap het tegen elkaar op in een debat. Het verliep een stuk overzichtelijker dan het debat tussen Trump en Biden. Dit zijn de belangrijkste momenten.

"Na de chaos van het debat tussen Biden en Trump, was dit in elk geval te volgen", zegt correspondent Erik Mouthaan. "Opvallend was ook dat op sommige momenten de microfoon van de tegenstander dicht werd gezet, als een van de kandidaten twee volle minuten kreeg om een punt te maken. Je hoorde de ander in de verte sputteren."     

Coronamaatregelen

Toch werd ook in Salt Lake City, in de staat Utah, waar het debat tussen Pence en Harris plaatsvond, ruziegemaakt, maar dit keer over de coronamaatregelen. Het team van Biden en Harris wilde dat de kandidaten ruim 3,5 meter uit elkaar zouden zitten op het podium. Een adviseur van Trump, Stephen Miller, was eerder op de dag positief getest, en diens vrouw werkt nauw samen met Pence.

Het Republikeinse kamp stemde na enig tegenstribbelen in met de maatregel. Ook werden Harris en Pence van elkaar afgeschermd door stukken plexiglas. In de zaal waren maar enkele vertrouwelingen van de twee aanwezig bij het debat, dat geleid werd door USA Today-verslaggever Susan Page. 

Corona-aanpak

Uiteraard kwamen de coronabesmettingen van president Trump, zijn vrouw en verschillende van zijn stafleden ter sprake, net als de aanpak van de president van het longvirus. "Dit is het grootste falen van een regering in de geschiedenis van ons land", opende Harris de aanval op Pence.

Het coronavirus heeft in de Verenigde Staten meer dan 210.000 levens geëist. Volgens Pence had dat veel erger kunnen zijn. Trump zou juist meer slachtoffers hebben voorkomen, zei hij, bijvoorbeeld door het sluiten van de grenzen met China.

Chaotisch eerste debat Trump en Biden: 'Hou je mond even dicht'

01:20
Het debat tussen Trump en Biden liep vorige week uit op een chaotisch moddergevecht waarin de verwijten heen en weer vlogen.

"We gaan binnen recordtijd een vaccin hebben", zei Pence, die Harris verweet het vertrouwen in een vaccin te ondermijnen. "Gewetenloos", sprak hij. Harris zei "de eerste in de rij te zijn" mochten deskundigen adviseren dat het veilig is het middel te gebruiken. "Maar als Donald Trump ons zegt het te nemen, dan zal ik dat niet doen." 

"Harris probeerde een band te krijgen met de kijker door veel in de camera te turen en dingen over zichzelf te vertellen", beoordeelt Mouthaan het optreden van Bidens running mate. "Ze was ook scherp naar Pence en zei meerdere malen 'ik ga niet toestaan dat u mij de les probeert te lezen'."

Rustige toon Pence

"Op belangrijke punten koos Harris ervoor niet de linkse standpunten te verdedigen van de Democraten", vervolgt Mouthaan, "maar kaatste de bal terug naar wat zij steeds noemde 'het falende leiderschap' van Trump."

En Pence dan? "Die is beter in het verdedigen van Donald Trump dan de president zelf", zegt Mouthaan. "Met heldere, korte zinnen en op een rustige toon, legde hij de standpunten uit van de regering. Hij verdraaide daarbij regelmatig de standpunten van Biden, maar bereikte daarmee wel het doel van de campagne. Namelijk: Biden en Harris neerzetten als een onverantwoord risico voor het land."

Door de leeftijd van beide presidentskandidaten lag er meer lading op het debat dan gebruikelijk. Trump en Biden zijn beiden zeventigplussers en behoren tijdens te coronacrisis tot een risicogroep. Zowel Pence als senator Harris moest aan het Amerikaanse volk laten zien dat ze klaar zijn om de teugels over te nemen in het Witte Huis, mocht het nodig zijn.

Democraten zenuwachtig

Het is de vraag hoeveel invloed het debat op de uitslag van de verkiezingen zal hebben. "Vier miljoen Amerikanen hebben hun stem al uitgebracht. Biden staat 9 procent voor op Trump in het gemiddelde van landelijke peilingen, en ook in de staten die de doorslag geven gaat hij aan kop. Maar de effectieve aanvallen van Pence op de Democraat zouden daar wel eens verandering in kunnen brengen."

"Ik denk dat de Democraten na vanavond weer zenuwachtig worden, en de Republikeinen meer vertrouwen krijgen", concludeert Mouthaan.  

Wie
Lees ook:
Wie is Kamala Harris, de vrouw die Joe Biden moet helpen president te worden?

Deze maand staan er nog twee debatten tussen presidentskandidaten Trump en Biden zelf op het programma. Op 15 oktober nemen de twee het tegen elkaar op in Miami, op 22 oktober in Nashville.

Twijfel Biden 

Of het debat van volgende week doorgaat is nog maar de vraag. Biden verklaarde eerder deze week dat hij niet met Trump in debat wil als die tegen die tijd niet volledig is hersteld van het coronavirus. "Ik weet niet precies hoe het gesteld is met president Trump", zei Biden dinsdag. "Ik kijk ernaar uit om met hem in debat te gaan, maar ik hoop dat alle protocollen gevolgd worden."

Biden
Lees ook:
Biden wil volgende week geen debat als Trump nog corona heeft