Voorkomen misbruik

Ook geen politieke advertenties op Facebook na verkiezingen VS

08 oktober 2020 01:34 Aangepast: 08 oktober 2020 09:14
Beeld © ANP

Op Facebook zullen ook na de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 3 november tijdelijk geen politieke advertenties te zien zijn. Het bedrijf verbiedt die om verwarring of misbruik te voorkomen.

Daarmee verlengt Facebook het verbod op politieke advertenties dat in de aanloop naar de verkiezingen geldt.

Bij de verkiezingen van 2016 speelde Facebook een omstreden rol doordat er foutieve en misleidende informatie werd geplaatst op het platform. Dat wil het bedrijf nu voorkomen. Een andere maatregel: berichten die voortijdig een winnaar uitroepen, krijgen een label met informatie van betrouwbare nieuwsmedia en verkiezingsfunctionarissen. 

Intimideren kiezers

"Als een kandidaat of partij de overwinning te vroeg opeist, voordat grote nieuwsmedia de winnaar hebben aangewezen, zullen we meer specifieke informatie toevoegen", stelden directiemedewerkers van Facebook in een verklaring. Daarbij kun je volgens het bedrijf denken aan meldingen die aangeven dat nog niet alle stemmen geteld zijn.

Ook gaat het bedrijf berichten die de suggestie wekken op te roepen tot het intimideren van kiezers en medewerkers van stembureaus verbieden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Facebook reageert op kritiek documentaire The Social Dilemma

Eerder maakte Facebook al bekend advertenties te verbieden waarin wordt beweerd dat stemfraude wijdverbreid is, de geldigheid van de uitslag van de komende Amerikaanse presidentsverkiezingen wordt tegengesproken of waarin een wijze van stemmen wordt betwist.

Stemmen via post

Het tellen van de stemmen in de Verenigde Staten neemt dit jaar naar verwachting meerdere dagen in beslag. Dat komt doordat meer Amerikanen dan ooit tevoren hun stem via de post zullen uitbrengen vanwege de corona-epidemie. Trump zegt dat die methode gevoelig is voor fraude, maar daarvoor is geen enkel bewijs. 

Gisteren werd al bekend dat pagina's, groepen en Instagram-accounts van complotdenkers van de QAnon-beweging in de ban worden gedaan. Aanhangers van QAnon denken dat leden van de Amerikaanse elite betrokken zijn bij een complot tegen president Donald Trump. Ze baseren zich op berichten van een zekere 'Q', een anonieme gebruiker van een internetforum.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aantal QAnon-volgelingen neemt toe, en dus ook de zorgen over de complottheorie

Alles over complottheorie QAnon - #TrumpUpdate 77

Zelfs de president is volgens aanhangers een fan van de theorie rondom QAnon. Waar draait deze complottheorie om?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore