Kloof arm en rijk

'Regeringen doen te weinig om ongelijkheid aan te pakken'

08 oktober 2020 00:54
Een dakloze man op straat in New York. Beeld © ANP

Regeringen van landen over de hele wereld doen onvoldoende om de kloof tussen arm en rijk aan te pakken. Dat is de conclusie van een rapport van ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib en Development Finance International (DFI). Door de ongelijkheid zijn landen bovendien niet goed voorbereid op de coronacrisis.

Bij het maken van het rapport zijn de regeringen van 158 landen onder de loep genomen en werden de landen gerangschikt op basis van publieke diensten als belastingbeleid, gezondheidszorg en arbeidsrechten. 

Volgens de bevindingen van Oxfam Novib en DFI doet geen van de landen genoeg om de kloof tussen arm en rijk te verkleinen. Zelfs de landen in de top van de rangschikking, zoals Duitsland, Denemarken en Noorwegen doen dan niet, volgens de ontwikkelingsorganisatie onder meer door het ontbreken van een progressieve belastingheffing. 

Coronacrisis

Landen zijn met hun beleid niet goed voorbereid op de coronacrisis, meldt het rapport. "Het catastrofale falen van regeringen om ongelijkheid aan te pakken, betekent dat de meeste landen bijzonder slecht zijn uitgerust om de strijd aan te gaan met de gevolgen van de coronacrisis", zegt Esmé Berkhout, beleidsadviseur van Oxfam Novib.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Steeds meer mensen met schulden: 'Vrees voor flinke golf in najaar'

Nederland staat op een 23ste plaats op de ranglijst, vooral omdat het geen goed beleid heeft voor de aanpak van belastingontwijking, zo concludeert het rapport. Op dat vlak blijft Nederland steken op de 93ste plek. "Het schadelijke belastingbeleid van Nederland zorgt nog steeds voor negatieve gevolgen voor andere landen, waaronder ontwikkelingslanden", zegt Berkhout.

Arbeidsrechten

Uit het rapport blijkt verder dat maar 26 landen de aanbevolen 15 procent van het nationale budget aan gezondheidszorg besteden. In 103 landen kunnen mensen niet rekenen op fundamentele arbeidsrechten, zoals ziekteverlof met behoud van salaris. Dit alles draagt bij aan het behoud van ongelijkheid. 

Door corona groeit het wereldwijde hongerprobleem. Dit is waarom.

Door de coronacrisis verergert nog een ander nijpend probleem in de wereld: de hongersnood. Covid-19 heeft namelijk een behoorlijk effect gehad op het aanbod en de vraag naar voedsel.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore