Oppositieleider vergiftigd

Nederland steunt sancties tegen Rusland vanwege vergiftiging Navalny

07 oktober 2020 19:00 Aangepast: 07 oktober 2020 19:02
Beeld © AFP

Nederland steunt nieuwe Europese sancties tegen Rusland vanwege de vergiftiging van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny. Dat zegt minister Stef Blok tegen RTL Nieuws.

Frankrijk en Duitsland hebben vanmiddag aangekondigd dat zij sancties voorstellen tegen betrokken Russische individuen, nu er geen duidelijke uitleg uit Moskou komt voor de vergiftiging van Navalny.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Duitsland: sancties tegen Rusland om vergiftiging Navalny onontkoombaar'

"Het gebruik van chemische wapens is altijd en overal onacceptabel", aldus minister Blok. "Nu het aantoonbaar gebruikt is tegen Navalny, een moedige oppositieleider hebben we geen andere keuze dan dit te beantwoorden met sancties."

Vergiftigd

Navalny werd in augustus erg ziek tijdens een vlucht in Rusland. Hij mocht naar Duitsland om daar behandeld te worden. Westerse onderzoekers hadden al vastgesteld dat hij is vergiftigd met een novitsjok-zenuwgif.

Ook de OPCW, de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens in Den Haag, heeft nu vastgesteld dat Navalny is vergiftigd met novitsjok. Een team van de OPCW had ook monsters genomen bij de politicus voor eigen onderzoek.

Rusland ontkent

Het Kremlin stelt dat er geen overtuigend bewijs is geleverd dat Navalny met het specifieke middel, novitsjok, is vergiftigd en weerspreekt elke betrokkenheid.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore