Ga naar de inhoud
Actief verwijderd door Facebook

Aantal QAnon-volgelingen neemt toe, en dus ook de zorgen over de complottheorie

Een Q-aanhanger tijdens een bijeenkomst van Donald Trump in 2018. Beeld © Getty Images

Een linkse elite die kinderen vermoordt om hun bloed te drinken. De bizarre complottheorie die in de krochten van het internet is ontstaan vindt steeds vaker zijn weg naar de offline wereld. Amerikaanse veiligheidsdiensten zijn bezorgd en spreken over een terreurgevaar. Ondertussen komen er steeds meer internationale volgelingen bij.

Dat de zorgen over de verspreiding van de complottheorie toenemen blijkt ook vandaag weer. Facebook laat weten actief groepen en pagina's over QAnon te zullen verwijderen. Ook op Instagram.

In een verklaring laat het bedrijf weten dat niet alleen de groepen verwijderd worden waar tot geweld en andere misdaden wordt opgeroepen, maar dat het gaat om een blokkade van alle groepen waarin de QAnon-ideologie wordt verspreid. In totaal gaat het om vele honderden.

'Ze maken misbruik van kinderen'

"Ik volg Q, we volgen allemaal Q", aldus een van de volgelingen die Erik Mouthaan onlangs op een Trump-rally sprak. De Amerika-correspondent komt ze steeds vaker tegen op campagnebijeenkomsten.

De volgers zeggen dat democratische leiders als Hillary Clinton en Joe Biden pedofielen zijn die de duivel aanbidden. "Het is moderne slavernij", aldus een andere Trump-fan. "Ze maken misbruik van kinderen."

De redder van deze zogenaamde heksenjacht op onschuldige kinderen? Als je het aan de volgelingen vraagt kan dat maar één iemand zijn: president Trump. De reden dat er bij zijn bijeenkomsten veel Q's de lucht in worden gehouden.

De opvallende theorie wordt gevoed door een mysterieuze online figuur die zichzelf Q noemt. Hij zegt hoog in de regering te zitten en om die reden allerlei geheimen te weten. Om de paar dagen plaatst hij zelfverklaarde aanwijzingen van de samenzwering die door zijn volgelingen gretig worden gedeeld.

'Tanden in kinderen zetten'

"Als karakter bestaat Q, maar het gaat waarschijnlijk om een aantal mensen dat zich online verenigd heeft", aldus Dale Beran die een boek schreef over het fenomeen. Volgens hem bracht de zaak rond miljonair Jeffrey Epstein alles in een stroomversnelling.

"Die mensen deden jarenlang vreselijke dingen en kwamen ermee weg", aldus Beran. "Het gevoel dat de elite alle middelen en geld van gewone mensen wegzuigt, wordt door de theorie letterlijk genomen. Met theorieën dat Hillary Clinton haar tanden in kinderen zou zetten."

De bordjes met boodschappen over QAnon komen niet meer alleen in de Verenigde Staten voor. Zowat gelijktijdig met het coronavirus trok ook het Q-geloof steeds verder de wereld over. Zo liepen in Berlijn bij demonstraties tegen de coronamaatregelen volgelingen met Q-bordjes rond.

En ook in ons land vinden ze steeds meer toehoorders. Een van de aanjagers is rapper Lange Frans die afgelopen september sprak bij een demonstratie tegen kindermisbruik onder de elite. "Wij weten alles en laten het niet langer gebeuren", sprak hij er tegen tientallen demonstranten.

Complottheorieën over corona niet zonder gevaar

10:20
Complottheorieën over het coronavirus zijn niet helemaal ongevaarlijk. Ze gaan door alle geledingen. Hoogopgeleid, laagopgeleid, politiek links en politiek rechts.

Terreurdreiging

Terug naar Amerika. Want daar wordt QAnon ook steeds meer een politieke factor. Zo wordt de openlijke Q-aanhanger Marjorie Greene binnenkort verkozen in het Amerikaanse congres. Maar het speelt ook in de campagne richting presidentsverkiezingen.

Zo geloven veel Trump-aanhangers de verhalen die Q de wereld in slingert en zien ze daarom Biden als een soort duivel. President Trump liet desgevraagd weten er weinig problemen mee te hebben. "Als ik kan helpen om de wereld teredden ben ik bereid dat te doen. Die mensen houden van ons land."

Trumps tegenstander Joe Biden is heel wat minder positief over de groeiende beweging. "Ik ben een groot voorstander van onze gezondheidszorg", reageerde hij onlangs op een vraag over QAnon. "Mensen die in QAnon geloven raad ik aan om daar eens gebruik van te maken. Het is totaal bizar."

De FBI gaat nog een stuk verder en noemt de volgelingen van de complottheorie een terreurgevaar. En dat is niet zonder reden. Zo dreigde een overtuigd Q-aanhanger een belangrijke dam op te blazen. Een andere volgeling schoot op een pizzeria omdat hij dacht dat de Clintons er kinderen zouden misbruiken.

En weer iemand anders vermoordde vanwege zijn overtuigingen een lid van de maffia, om vervolgens tijdens de rechtszaak een Q op zijn linkerhand te tekenen.

Facebook
Lees ook:
Facebook gaat QAnon-accounts verwijderen