Onbekende koper

Tyrannosaurus rex 'Stan' duurste dino ooit: geveild voor 27 miljoen euro

07 oktober 2020 09:17
Tyrannosaurus rex 'Stan' wordt op 6 oktober geveild. Beeld © ANP

27 miljoen euro (31,8 miljoen dollar). Zoveel had de gelukkige koper over voor het skelet van een 12 meter lange tyrannosaurus rex. Of deze dure dino in een huiskamer of een museum komt te staan is onbekend.

De dino ging onder de hamer bij het gerenommeerde veilinghuis Christie's in New York. De verwachting was dat het skelet tussen de 6 en 8 miljoen dollar zou opleveren.

Hoogste bedrag ooit

Deze verwachting werd overtroffen. De onbekende koper wist het hoogste bedrag voor een dino ooit neer te leggen. 27 miljoen euro had diegene over voor een van de compleetste skeletten van een tyrannosaurus, een dino die 67 miljoen jaar geleden leefde. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kleinste dinosauriër ooit ontdekt: grootte van kolibrie

De botten van de dino werden in 1987 voor het eerst ontdekt door een amateurpaleontoloog genaamd Stan Sacrison, naar wie het dier werd genoemd. In eerste instantie werd gedacht dat het om een triceratops ging. In 1992 werd de opgraving hervat. Het bleek uiteindelijk om 188 botten van een tyrannosaurus rex te gaan, een bijna compleet skelet. 

Uniek

Anne Schulp, paleontoloog bij Naturalis, vertelde eerder aan RTL Nieuws dat er maar een handjevol van skeletten zoals die van Stan zijn gevonden. "Er staat een prachtige in Chicago. We hebben een hele mooie hier in Leiden. En Stan is denk ik de andere van de top drie van de mooiste t-rexen."

'Stan' was bijna 4 meter hoog en 12 meter lang. Hij zou rond de 8000 kilo hebben gewogen. Van de soort zijn wereldwijd maar vijftig exemplaren gevonden sinds de eerste in 1902 werd opgegraven.

T. rex wordt geveild: 'Er bestaan maar drie echt mooie skeletten'

Tyrannosarus rex Stan moet miljoenen dollars opleveren, maar de kans bestaat dat het pronkstuk in de privéverzameling van een rijke particulier verdwijnt. Naturalis in Leiden heeft ook een T. rex in het museum, én heeft een bijzondere band met Stan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore