Ga naar de inhoud
15 oktober

Biden wil volgende week geen debat als Trump nog corona heeft

Presidentskandidaat Joe Biden in gesprek met journalisten. Beeld © AFP

De Democratische presidentskandidaat Joe Biden wil volgende week geen debat met de Amerikaanse president Trump, als hij dan nog besmet is met het coronavirus.

Het volgende debat tussen de twee staat gepland op 15 oktober. Maar als het aan Biden ligt gaat dat niet door als Trump tegen die tijd nog niet volledig is hersteld van het coronavirus. Dat vertelde hij vandaag aan verslaggevers. 

"Ik weet niet precies hoe het gesteld is met president Trump", zei Biden. "Ik kijk ernaar uit om met hem in debat te gaan, maar ik hoop dat alle protocollen gevolgd worden."

Biden
Lees ook:
Biden haalt uit naar laconieke Trump: 'We zitten midden in een pandemie'

'Serieus probleem'

"Te veel mensen zijn besmet geraakt", voegde Biden daaraan toe. "Dat is een serieus probleem. Ik zal geadviseerd worden door de richtlijnen van de Cleveland Clinic en luisteren naar wat de dokters zeggen." Zeker achttien mensen rondom president Trump zijn besmet geraakt. Witte Huis-adviseur Stephen Miller is de laatste die positief getest werd op het virus. 

De campagnewoordvoerder van Trump, Tim Murtaugh, verzekerde dat de president er zal zijn bij het debat. "President Trump zal gezond zijn en zal bij het debat aanwezig zijn. Er zal geen ontsnappen aan zijn voor Biden en zijn beschermers in de media kunnen dit niet voor hem oplossen."

Is Trump er erger aan toe dan gezegd wordt?

07:33

Felle strijd

Biden haalde gisteren al hard uit naar president Trump, die bij terugkomst in het Witte Huis meteen zijn mondkapje afdeed. "We gaan weer aan het werk, als jullie leider moest ik dat doen", vertelde de president in een videoboodschap. "Ik ben weer beter. Misschien ben ik wel immuun. Wie zal het weten?"

De Democratische presidentskandidaat is kritisch."Je zou hopen dat de president, nu hij dit heeft doorgemaakt, de juiste boodschap aan het Amerikaanse volk brengt", vertelde hij gisteren in een interview. Hij hekelt de houding van Trump: "Iedere dag sterven duizend Amerikanen. Dit is een noodsituatie."

Experts
Lees ook:
Experts over campagnestrategie Trump: 'Hij neemt een groot risico'