Historisch dieptepunt

Wereld nog nooit zo negatief over China, blijkt uit onderzoek

06 oktober 2020 22:38 Aangepast: 06 oktober 2020 22:51
Demonstranten verbranden de Chinese vlag

De coronapandemie was een klap voor de reputatie van China. Het virus verscheen namelijk voor het eerst in de Chinese stad Wuhan. Uit onderzoek blijkt nu hoe groot die klap is. In de hele westerse wereld wordt erg negatief over China gedacht. Onderzoekers spreken van een 'historisch dieptepunt'.

Het onderzoek werd in 14 landen, waaronder Nederland, uitgevoerd door het Pew Research Center. Uit de resultaten blijkt dat de meeste mensen veel negatiever zijn gaan denken over China sinds de pandemie.

Japan spant de kroon

73 procent van de ondervraagde Nederlanders heeft momenteel een zeer negatief, of redelijk negatief beeld over China. Een stijging van meer dan 20 procent ten opzichte van vorig jaar. Nog nooit werd er in Nederland door zoveel mensen negatief gedacht over China.

Nederland staat hierin niet alleen. Ook in landen als Australië, de VS, Duitsland en Zuid-Korea is ruim driekwart van de respondenten negatief over China. Japan spant de kroon. Daar heeft 86 procent van de mensen een slecht beeld van China.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuwe zet VS in strijd met China: 1000 visa ingetrokken, vooral van studenten

De coronapandemie is de meest voor de hand liggende reden. In ieder onderzocht land, met uitzondering van Italië, is de meerderheid van mening dat China gedeeltelijk verantwoordelijk is voor de pandemie.

Naast de pandemie spelen er nog andere oorzaken voor de slechte reputatie van China, zoals bijvoorbeeld de protesten in Hongkong of het opsluiten van meer dan een miljoen Oeigoeren in de provincie Xinjiang.

Agressieve houding

China stelt zich steeds agressiever op naar buurlanden als India, Vietnam en Taiwan. Verder zoekt China steeds vaker de confrontatie op met het westen. Chinese hackaanvallen en spionage zijn een steeds grotere zorg in Europa.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore