Ga naar de inhoud
'Mondkapjes redden levens'

Biden haalt uit naar laconieke Trump: 'We zitten midden in een pandemie'

Presidentskandidaat Joe Biden tijdens het interview met NBC News. Beeld © AFP

President Trump is teruggekeerd naar het Witte Huis, waar hij meteen zijn mondkapje afdeed en Amerikanen vertelde 'niet bang te zijn' voor het coronavirus. De Democratische presidentskandidaat Joe Biden hekelt die houding: "Iedere dag sterven duizend Amerikanen. Dit is een noodsituatie."

Na enkele dagen in het Walter Reed National Military Medical Center in Bethesda, even buiten Washington, kwam president Trump gisteravond thuis. Hij arriveerde per helikopter bij het Witte Huis en liet dat niet onopgemerkt voorbij gaan. Zo postte hij een video van zijn aankomst, voorzien van actiemuziek, op Twitter:

Vervolgens plaatste hij een andere video, waarin hij Amerikanen oproept 'niet bang te zijn' voor het coronavirus. "Laat het virus niet van je winnen", vertelde de president. "Laat het je leven niet beheersen. We leven in het beste land ter wereld."

'Misschien wel immuun'

"We gaan weer aan het werk, als jullie leider moest ik dat doen", voegde de president daaraan toe. "Ik ben weer beter. Misschien ben ik wel immuun. Wie zal het weten?"

Trump
Lees ook:
Trump terug in Witte Huis, waar hij meteen mondkapje afdoet

Joe Biden heeft die houding van de president flink bekritiseerd. "Je zou hopen dat de president, nu hij dit heeft doorgemaakt, de juiste boodschap aan het Amerikaanse volk brengt", vertelt de Democratische presidentskandidaat in een interview met NBC News. "Mondkapjes doen ertoe. Ze redden levens."

Sinds de coronabesmetting van Trump heeft Biden zich niet zo negatief meer uitgelaten over het beleid van Trump. Ook nu zegt Biden weliswaar 'heel blij' te zijn dat het weer redelijk goed gaat met Trump, maar tegelijkertijd is hij uiterst kritisch op de acties van de president.

Verantwoordelijkheid nemen

"Meer dan 200.000 Amerikanen zijn overleden. 50.000 Amerikanen raken iedere dage besmet. 1.000 Amerikanen sterven iedere dag. Dit is een noodsituatie. De president zou zijn verantwoordelijkheid moeten nemen."

Ernst Kuipers over besmette Trump: 'Je wordt niet zomaar opgenomen'

01:14

Biden zegt verder dat het hem niet verbaast dat Trump besmet is geraakt met het coronavirus. Hij heeft ook een oproep aan alle andere Amerikanen die de coronamaatregelen niet serieus nemen: "Iedereen die het virus oploopt en zegt dat mondkapjes of sociale afstand geen nut hebben, is zelf verantwoordelijk voor wat er gebeurt."

Naar adem happen

Intussen wordt er op sociale media volop gespeculeerd over de gezondheidstoestand van Trump. Gasping (naar adem happen) is momenteel trending topic op Twitter, omdat het lijkt dat de president – na het beklimmen van de trappen voor het Witte Huis – naar adem hapt:

Infectiedeskundige Anthony Fauci vertelt dat de toestand van Trump nog zou kunnen verslechteren. "Ik ben niet betrokken bij de zorg voor de president", vertelt hij aan CNN. "Maar het is nog erg vroeg in het ziektebeeld om al conclusies te trekken. Zijn toestand zou nog kunnen verslechteren in de komende dagen."

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.