Ga naar de inhoud
Behandeling gaat door

Trump terug in Witte Huis, waar hij meteen mondkapje afdoet

Bij terugkomst in het Witte Huis doet president Trump meteen zijn mondkapje af. Beeld © AFP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft het ziekenhuis verlaten waar hij de afgelopen dagen lag opgenomen. Hij liep zelf naar buiten, stapte in een auto en vloog daarna per helikopter terug naar het Witte Huis. Bij aankomst is het eerste wat hij deed: zijn mondkapje afzetten.

Trump twitterde eerder al dat hij het ziekenhuis zou verlaten. Dat gebeurde uiteindelijk rond half 7 lokale tijd. Dat tijdstip is geen toeval, merkt correspondent Erik Mouthaan op. "Trump vertrekt uit het ziekenhuis live tijdens de grote nationale nieuwsbulletins."

Terug naar Witte Huis

De Amerikaanse president liep zelf de deur van het ziekenhuis uit. Hij droeg een mondkapje. Een auto bracht hem naar de presidentiële helikopter, waarmee hij terug naar het Witte Huis vloog.

Hij antwoordde niet op vragen van journalisten die buiten het ziekenhuis op de president stonden te wachten. Na een vlucht van enkele minuten arriveerde de president bij het Witte Huis.

De president kwam bij het Witte Huis ook uit de helikopter met een mondkapje. Hij zwaaide, stak zijn duim op en liep zelf de trappen op naar het Witte Huis. Bij de deuren van het Witte Huis deed hij zijn mondkapje af en salueerde naar de vlag van de Verenigde Staten.

Bekijk hier hoe Trump zijn mondkapje afzet: 

Niet lang nadat Trump zijn mondkapje afzet, twittert de Democratische presidentskandidaat Joe Biden over mondkapjes: "Mondkapjes doen er toe. Ze redden levens." In een interview met NBC News uit de Democraat meer kritiek op het beleid van de president, nu hij terug is in het Witte Huis. 

Biden
Lees ook:
Biden haalt uit naar laconieke Trump: 'We zitten midden in een pandemie'

'Voel me goed'

De president lag sinds vrijdag in het Walter Reed National Military Medical Center in Bethesda, even buiten Washington. Hij werd nog geen 24 uur na zijn positieve coronatest opgenomen. De artsen benadrukten toen dat het om een voorzorgsmaatregel ging.

Trump liet vandaag via Twitter weten dat hij zich 'echt goed voelde'. Toch zou hij volgens Amerikaanse richtlijnen nog zeker tien dagen in isolatie moeten blijven omdat hij nog altijd besmettelijk is.

'Wees niet bang'

Eerder vandaag riep Trump Amerikanen al op om 'niet bang te zijn' voor het coronavirus. "Laat het je leven niet beheersen", schreef de president. "Wij hebben goede medicijnen en kennis over het virus ontwikkeld. Ik voel me beter dan twintig jaar geleden."

Na aankomst in het Witte Huis publiceert de president een videoboodschap. Daarin herhaalt hij wat hij eerder op de dag al twitterde. "Laat het virus niet van je winnen", zegt de president:

"We hebben de beste medische apparatuur, die allemaal recentelijk ontwikkeld is", vertelt de president. "Laat het je leven niet beheersen. We leven in het beste land ter wereld."

"We gaan weer aan het werk, als jullie leider moest ik dat doen", vertelt de president in de video. "Ik ben weer beter. Misschien ben ik wel immuun. Wie zal het weten?"

Ernst Kuipers over besmette Trump: 'Je wordt niet zomaar opgenomen'

01:14
Wat er tot nu toe bekend is over de coronabesmetting van president Trump, past volgens Ernst Kuipers (Landelijk Netwerk Acute Zorg) bij het ziektebeeld van corona.