'Honderden miljoenen'

WHO: tien procent wereldbevolking heeft corona gehad

05 oktober 2020 16:42
Vrouw wordt getest op corona in Mumbai. Beeld © EPA

Een op de tien mensen op de wereld is al besmet geweest met het coronavirus. Althans, dat is de inschatting van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Die schatting ligt een stuk hoger dan het werkelijke aantal besmettingen dat tot nu toe was gemeld.

Mike Ryan, het hoofd van de noodhulpoperaties van de WHO, liet dit vandaag weten bij een bijeenkomst in Genève. "Onze beste schattingen vertellen ons dat ongeveer 10 procent van de wereldbevolking mogelijk is besmet het virus."

Honderden miljoenen

Het officieel gemelde aantal besmettingen in de wereld ligt op ongeveer 35 miljoen mensen, van de totaal 7,8 miljard mensen. Dat komt neer op ongeveer 0,4 procent van de wereldbevolking. Volgens de WHO zou het werkelijke aantal besmettingen dus veel hoger zijn. Honderden miljoenen mensen zouden dus al met het virus in aanraking zijn gekomen.

Hoeveel heeft de WHO te zeggen?

Je hoort veel over de WHO in het nieuws, maar hoeveel heeft deze gezondheidsorganisatie nou eigenlijk te zeggen? En wie trekken er achter de schermen aan de touwtjes? Dat leggen we je uit in deze video.

Ryan benadrukt daarbij wel dat dit betekent dat de overgrote meerderheid van de mensen geen antilichamen heeft daarmee risico blijft lopen op besmetting van Covid-19.

Alle veiligheidsregio's

In Nederland werd vandaag nog bekend dat alle 25 veiligheidsregio’s tussen gisterochtend en vanmorgen zoveel positieve coronatest had dat ze boven de zogenoemde signaalwaarde op het coronadashboard kwam. Het was tevens de eerste dag ooit waarop elke regio boven deze grens eindigde.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

WHO verwacht dat het eerste coronavaccin midden 2021 beschikbaar is

De signaalwaarde is tussen de eerste en de tweede coronagolf vastgesteld door de overheid. Als het aantal besmettingen in een gebied stijgt tot boven de 7 per 100.000 inwoners, zouden maatregelen nodig zijn om de verspreiding van het virus tegen te gaan. In meer dan de helft van het land zijn al zulke beperkingen ingesteld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ernst Kuipers maakt zich ernstig zorgen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore