Uitbraak onder controle

Ook in Nieuw-Zeelands grootste stad alle coronamaatregelen opgeheven: 'Niet te vroeg juichen'

05 oktober 2020 02:55 Aangepast: 05 oktober 2020 04:22
De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern. Beeld © EPA

De rest van Nieuw-Zeeland was al enkele weken verlost van alle coronamaatregelen, maar vanaf deze week worden ook in Auckland de laatste beperkingen opgeheven. Toch waarschuwt premier Jacinda Ardern inwoners van het land: "Ik wil niet dat mensen denken dat het virus verdwenen is."

In de grootste stad van het land is er vanaf woensdag geen maximum meer voor het aantal mensen dat mag samenkomen en inwoners hoeven onderling geen afstand meer te houden. Ook zijn mondkapjes in het openbaar vervoer niet meer verplicht, al roept de premier mensen wel op om 'er een gewoonte van te maken' om een mondkapje te dragen.

'Virusvrij'

Nieuw-Zeeland was eerder dit jaar ruim honderd dagen 'virusvrij'. Het coronavirus was door een strenge lockdown geëlimineerd en alle beperkingen werden opgeheven. Alleen de landgrenzen bleven hermetisch afgesloten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuw-Zeeland trekt bijna alle maatregelen tegen coronavirus in

In augustus stak het virus opnieuw de kop op: vier mensen bleken besmet te zijn. Nog altijd is niet duidelijk hoe zij de besmetting opliepen, maar uiteindelijk leidde het tot bijna tweehonderd besmettingen. "Dat is het grootste cluster van besmettingen dat we in Nieuw-Zeeland hebben gezien", vertelde premier Ardern.

Onder controle

Inmiddels lijkt de situatie onder controle. In de rest van Nieuw-Zeeland werden de maatregelen daarom vorige maand al opgeheven, vanaf deze week gelden er ook in Auckland geen beperkingen meer. Er zijn nog slechts vijf actieve besmettingen in de gemeenschap, zij zitten allen in strikte quarantaine. Er is al twaalf dagen geen nieuwe besmetting in de gemeenschap gemeld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Brand vaagt bijna heel dorp in Nieuw-Zeeland weg: 'Hartverscheurend'

Tijdens een persconferentie vergeleek Ardern de situatie in Nieuw-Zeeland met die elders ter wereld. "In Groot-Brittannië werden zaterdag nog 12.000 besmettingen gemeld", vertelde ze. "Britten zijn opgeroepen om deze winter zoveel mogelijk vanuit huis te werken. Zij dus tot zeker begin volgend jaar thuis en mogen met maximaal zes mensen samenkomen."

Gezonde verstand gebruiken

Dat soort maatregelen zijn in Nieuw-Zeeland momenteel ondenkbaar. Toch zou Ardern graag zien dat inwoners hun gezonde verstand blijven gebruiken. Dat betekent: handen wassen, een overheidsapp gebruiken die door middel van QR-codes bijhoudt waar je geweest bent en thuisblijven als je ziek bent. Op die manier is het normale leven – met gesloten landsgrenzen – in Nieuw-Zeeland weer terug van weggeweest.

Volle cafés in coronavrij Nieuw-Zeeland: 'Gewoon weer lekker drinken'

Eerder dit jaar was de opluchting in het land groot toen de strenge lockdown werd opgeheven.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore