Nu wel coronamaatregelen

Mondkapjes waren overbodig bij team Trump, tot hij zelf het coronavirus kreeg

03 oktober 2020 15:23 Aangepast: 03 oktober 2020 17:32
Donald Trump vlak voor vertrek naar het militaire ziekenhuis waar hij momenteel verblijft. Beeld © Getty Images

Mondkapjes, voldoende afstand houden en het aantal genodigden beperken. Deze en andere coronamaatregelen werden de afgelopen maanden niet bepaald serieus genomen door het team van de Amerikaanse president Donald Trump. Maar nu hij zelf besmet is geraakt, lijkt plotseling alles anders.

Het was afgelopen nacht een opvallend beeld. De eerste keer dat Donald Trump na zijn coronabesmetting in het openbaar verscheen, liep hij met een mondkapje op.

Hij was op weg naar zijn helikopter om naar een militair ziekenhuis overgebracht te worden. Zijn stafleden, met zelf ook mondkapjes op, volgden op flinke afstand. Zo is te zien op onderstaande beelden van CNBC.

Het is een groot contrast met het beeld een paar dagen eerder. Donald Trump presenteerde toen zijn kandidaat-opperrechter Amy Coney Barrett. Reden voor een feestje, dachten de president en zijn adviseurs.

Op beelden is te zien hoe de genodigden elkaar voorafgaand aan de ceremonie innig omhelsden. Daarna gingen ze vlak naast elkaar zitten. Ook droegen ze geen mondkapjes. 

'Onaantastbaar'

De beelden zorgden die dag al voor veel onvrede in de Verenigde Staten. "Deze hooggeplaatste politici zijn arrogant en wanen zich onaantastbaar", klonk het op sociale media.

Maar van die onaantastbaarheid lijkt inmiddels weinig sprake meer. Het evenement in de rozentuin van het Witte Huis wordt beschouwd als een serieuze besmettingshaard. Tot nu toe hebben zeven aanwezigen een positieve coronatest afgelegd.

Onder hen de republikeinse senatoren Mike Lee en Thom Tillis, maar ook voormalig adviseur Kellyanne Conway testte positief. Alle zeven zeggen milde klachten te hebben en in quarantaine te zijn gegaan.

'Grootste mondkapje ooit gezien'

Een paar dagen na de presentatie van de nieuwe kandidaat-rechter leek er wat corona betreft nog weinig aan de hand voor team Trump. Tijdens het verkiezingsdebat maakte hij zijn politieke tegenstander nog belachelijk vanwege alle coronamaatregelen die Joe Biden neemt.

“Zelfs als hij op 60 meter afstand zou spreken, zet hij nog het grootste mondmasker op dat ik ooit heb gezien", sneerde president Trump. "Elke keer dat je hem ziet draagt hij er een."

De wereld ziet er inmiddels een stuk anders uit nu president Trump zelf het virus heeft opgelopen en in een ziekenhuis ligt. Zo is op foto's te zien hoe stafleden van de president mondkapjes dragen.

Stafleden van het Witte Huis, met als tweede van rechts woordvoerder Kayleigh McEnany, lopen rond met mondkapjes op. Stafleden van het Witte Huis, met als tweede van rechts woordvoerder Kayleigh McEnany, lopen rond met mondkapjes op.

Maar het kwaad lijkt met de lijst besmettingen die steeds langer wordt al geschied. Behalve Donald Trump en zijn vrouw Melania hebben naaste adviseur Hope Hicks en campagneleider Bill Stepien ook positief getest.

Ook is er de angst voor nog meer besmettingen bij partijgenoten en medewerkers van de Amerikaanse president. De incubatietijd van het virus varieert namelijk van een paar dagen tot twee weken.

'Nu kunnen ze het wel?'

Er volgen boze reacties op de draai van het Witte Huis. Zo is er op sociale media veel onbegrip dat de president en zijn team de risico's van het coronavirus eerst maandenlang bagatelliseerden. Maar nu Donald Trump en zijn naasten er zelf door worden geraakt er wel voorzorgsmaatregelen getroffen worden.

De vele besmettingen in zijn naaste kring gooien alle plannen van Trumps herverkiezingscampagne flink in de war.

Een campagne waarin de president het liever niet over het coronavirus heeft. Maar behalve zijn gezondheid staat, door het plots serieuzer nemen van het virus, mogelijk ook de geloofwaardigheid van de president en zijn campagne op het spel.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore