Jarenlange vriendin en adviseur

Hope Hicks: de Trump-vertrouweling die hem mogelijk met corona besmette

02 oktober 2020 17:47 Aangepast: 02 oktober 2020 18:10
Hope Hicks reist als een van de belangrijkste adviseurs van Donald Trump jarenlang met hem mee. Hier op een campagnebijeenkomst in Alabama in 2016. Beeld © Getty Images

Als topadviseur onderhoudt Hope Hicks (31) erg nauw contact met de president van de Verenigde Staten. Maar behalve vertrouwenspersoon van Donald Trump is Hicks mogelijk ook diegene die hem besmet heeft met het coronavirus. Wie is deze 'Trumpfluisteraar'?

Van campagnebijeenkomsten tot tv-interviews en fundraisers: waar Donald Trump verschijnt, is Hope Hicks nooit ver weg. Ook afgelopen week niet, toen Trump per vliegtuig en helikopter pendelde tussen verkiezingsrally's en het veelbesproken tv-debat met Joe Biden.

Hicks vloog telkens mee om die publieke bijeenkomsten voor te bereiden. Er leek die dagen niets aan de hand. Tot de topadviseur woensdag tijdens een bijeenkomst in Minnesota plots symptomen begon te vertonen.

Link gelegd

Uit voorzorg werd Hicks tijdens de terugvlucht in quarantaine gezet. Een dag later gingen in het Witte Huis alle alarmbellen af. Hicks testte positief op het coronavirus. De president legde op Twitter meteen de link met zichzelf en de first lady. Uit voorzorg lieten ze zich testen en gingen ze zelf ook in quarantaine.

Niet zonder reden, blijkt vandaag als Trump laat weten dat hij en zijn vrouw ook positief zijn getest op corona. Opvallend is dat de positieve test van zijn naaste adviseur voor de president geen reden was om daarna een bezoek aan een fundraiser af te blazen.

Hij vloog naar een golfresort in New Jersey om geld op te halen voor zijn campagne. Volgens de New York Times oogde hij daar wat lusteloos en minder energiek dan normaal. Hij zou daar in contact zijn geweest met 100 andere bezoekers. Ze worden opgeroepen om meteen in quarantaine te gaan.

Wie ontmoette Hope Hicks nog meer?

Het bericht dat president Trump en zijn vrouw Melania mogelijk door topadviseur Hope Hicks zijn aangestoken, baart de Republikeinse partij zorgen. Want zeker in verkiezingstijd hebben partijprominenten en hun adviseurs veelvuldig contact.

Er wordt vooral bezorgd gekeken naar de mensen die samen met Hicks naar het verkiezingsdebat van dinsdag afreisden. Bijvoorbeeld Trumps dochter Ivanka Trump en schoonzoon Jared Kushner. Zij hebben zich inmiddels laten testen en zijn volgens het Witte Huis niet besmet.

Ook positief getest

Verder zouden ook Eric, Lara en Tiffany Trump, Donald Trump Jr. en Trumps juridisch adviseur Rudy Giuliani afgelopen week contact hebben gehad met Hicks. Of zij getest zijn, is nog niet bekend. Dat geldt wel voor de voorzitter van het Republikeins Nationaal Comité, Ronna McDaniel. Zij testte afgelopen woensdag ook positief op het coronavirus.

Maar niet alleen partijgenoten worden nu uit voorzorg getest. Ook Joe Biden gaat een coronatest laten afnemen. De presidentskandidaat van de Democraten stond dinsdag tijdens het debat ruim een uur lang een paar meter van president Trump vandaan. Ook de leider van het debat, Chris Wallace, zal zich laten testen.

Belangrijk aandeel

De president zou volgens zijn woordvoerders inmiddels milde klachten hebben, maar nog niet in gevaar zijn. De quarantaine betekent voorlopig wel een einde aan de publieke optredens van de president.

Hope Hicks (rechts) met naast haar Ivanka Trump en haar man Jared Kushner. Hope Hicks (rechts) met naast haar Ivanka Trump en haar man Jared Kushner.

Hope Hicks koos er de afgelopen jaren voor niet al te vaak op de voorgrond te treden. Maar op de achtergrond is ze volgens insiders een erg bepalende factor voor de strategie van de president en zijn campagne.

Hicks kwam voor het eerst in beeld toen ze in New York ging werken voor de modelijn van Ivanka, de dochter van Donald Trump. Al snel werd die pr-samenwerking uitgebreid en ging Hicks de communicatie doen van andere Trump-ondernemingen, zoals het vastgoedbedrijf.

Leugentjes om bestwil

In 2015 verschoven de werkzaamheden van mode en vastgoed naar politieke communicatie. Hicks werd een persoonlijke vertrouweling van Trump en adviseerde hem tijdens zijn eerste presidentscampagne. Met succes: Trump won, Hicks bleef in het Witte Huis aan als strategisch adviseur.

Hicks is een jarenlange vertrouweling van de familie Trump. Eerst in een samenwerking met de dochter van Donald Trump, Ivanka. En later als communicatiedirecteur en adviseur van president Trump. Hicks is een jarenlange vertrouweling van de familie Trump. Eerst in een samenwerking met de dochter van Donald Trump, Ivanka. En later als communicatiedirecteur en adviseur van president Trump.

In 2017 kreeg Hicks een promotie toen ze communicatiedirecteur Anthony Scaramucci opvolgde, die al na tien dagen werd ontslagen. Hicks hield het wat langer vol, maar verliet toch zelf ook voortijdig het Witte Huis. Reden was een besloten hoorzitting bij de Inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden.

Daar vertelde Hicks in februari 2018 dat ze in haar functie van communicatiedirecteur soms leugentjes om bestwil had moeten vertellen. Een dag na de negen uur durende hoorzitting liet het Witte Huis weten dat Hicks zou vertrekken.

Adviseur

Lang zat Hicks niet zonder werk. Ze ging bij Fox News aan de slag op de communicatieafdeling. Maar afgelopen februari voegde ze zich als adviseur weer officieel bij het team van Trump. 

Op dat moment speelde het coronavirus nog geen rol in de Verenigde Staten. Maar bijna zeven maanden later staat president Trump even buitenspel – mogelijk geveld door een van zijn voornaamste vertrouwelingen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trumps campagne stilgelegd: 'Geen rally's, wel tweets vanuit Witte Huis'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore