Delphine Boël

Buitenechtelijke dochter Belgische koning Albert mag zich officieel prinses noemen

01 oktober 2020 20:05
Delphine Boël en Koning Albert II. Beeld © ANP

Delphine Boël, de buitenechtelijke dochter van de Belgische koning Albert, mag zich officieel prinses van België noemen. Ook haar kinderen krijgen die titel, zo bepaalde het Brusselse hof van beroep vandaag.

Begin dit jaar erkende Albert, de vader van regerend koning Filip, na een jarenlange juridische strijd en een DNA-test dat hij Boëls biologische vader is. Maar de 52-jarige kunstenares Boël nam daarmee nog geen genoegen. Ze wil net zo behandeld worden als de andere, wettige kinderen van Albert.

En daar heeft de het Brusselse hof van Beroep nu mee ingestemd. Boël krijgt de achternaam van koning Albert, Saksen-Coburg, en krijgt ook de titels 'Hare Koninklijke Hoogheid' en 'prinses van België', zo schrijft VRT Nieuws.

Boël zegt al jaren dat Albert, de vader van de huidige koning Filip, haar biologische vader is. Ze is een dochter van Sybille de Sélys-Longchamps, die in de jaren zestig een affaire met Albert had.

DNA-test

Delphine hoorde pas in 1985, toen ze 17 jaar was, van haar moeder dat koning Albert II haar biologische vader was. In 1999 werd het geheim door de journalist Mario Danneels onthuld. Inmiddels was al door een DNA-test vastgesteld dat de man die haar heeft opgevoed, de zakenman Jacques Boël, niet haar biologische vader was.

Boël stapte in 2013 pas voor het eerst naar de rechter, omdat ze erkend wilde worden als de biologische dochter van de gepensioneerde vorst. In mei 2019 werd een DNA-staal van de koning afgenomen. Dat gebeurde pas nadat aan Albert een dwangsom van 5000 euro werd opgelegd per dag dat hij geen DNA zou afstaan. 

Dit is Delphine Boël, bastaardkind van Koning Albert II

Het juridische gevecht duurde jarenlang, maar nu is er dan eindelijk duidelijkheid: Delphine Boël is de buitenechtelijke dochter van Koning Albert van België. De kunstenares heeft altijd gezegd dat het haar niet om het geld te doen is.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ludiek Facebookevent: verlate babyshower voor 51-jarige dochter koning Albert II

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore