Ga naar de inhoud
Ook op olieplatforms

Vluchtelingen opvangen op veerboten: Groot-Brittannië overweegt het

De Britse regering overweegt migranten naar veerboten te sturen. Beeld © AFP

Asielzoekers op oude veerboten in open zee zetten. Het klinkt als een extreme maatregel in de vluchtelingenproblematiek. Toch speelt de Britse regering met de gedachte. De plannen duiken op net voor het Conservatieve partijcongres en de definitieve brexit. "Boris Johnson wil zijn stempel drukken op het immigratiebeleid voordat brexit werkelijkheid wordt", zegt correspondent Anne Saenen.

Het plan doet je misschien denken aan het beleid van een ander land. Want Australië doet al jarenlang iets soortgelijks: dat stuurt sturen asielzoekers die illegaal naar Australië komen naar opvangkampen op eilanden duizenden kilometers verderop. Dat afschrikbeleid wordt intussen ook wel het Australische model genoemd.

Geweld
Lees ook:
Geweld en seksueel misbruik: er is veel mis op vluchtelingeneiland Nauru

De Britten lijken daardoor geïnspireerd. Zo heeft het land erover nagedacht om asielzoekers naar een Schots eiland te sturen. Dat blijkt uit documenten die The Times heeft ingezien na berichtgeving van The Financial Times. De Schotse premier Nicola Sturgeon zei in een reactie: "Ik kan ze garanderen dat elk voorstel om mensen te behandelen als vee in een kooi kan rekenen op een sterk protest van mij."

Opvang op veerboten

Een volgens Downing Street 10 realistischer plan is het inzetten van veerboten. De Britten kunnen van Italië en Barbados veerboten kopen voor in totaal een slordige 133 miljoen euro. Op die veerboten zouden ze tot 4000 migranten kunnen opvangen.  

De Britse regering overweegt zo'n plan vanwege de sterke stijging van het aantal migranten die via het Kanaal naar Groot-Brittannië komen. Sinds begin dit jaar waren dat er volgens The Telegraph meer dan 6400, een record. Bovendien is dat meer dan drie keer zoveel als in heel 2019.

Steeds meer migranten wagen de oversteek over het Kanaal:

01:52
Steeds meer mensen wagen de gevaarlijke oversteek van Frankrijk naar het Verenigd Koninkrijk. Zeker met de brexit in het vooruitzicht, wanneer migranten bang zijn niet meer naar binnen te kunnen.

De vermeende plannen hebben wel een bepaalde reden. De Britse regering wil duidelijk maken dat het enorm gevaarlijk is om het Kanaal over te steken. Het is dus een afschrikbeleid, net als in Australië. Daarbij komt dat niet alleen hulpbehoevende mensen naar Groot-Brittannië komen.

Smokkelaars

Volgens de autoriteiten zitten er ook smokkelaars tussen de asielzoekers. "We zijn plannen aan het ontwikkelen om ons beleid ten aanzien van migratie te herzien", zegt een regeringswoordvoerder. "Dat doen we op zo’n manier dat we veiligheid kunnen bieden aan degenen die het echt nodig hebben terwijl we tegelijkertijd misbruik van het systeem en criminaliteit voorkomen."

Controversieel
Lees ook:
Controversieel Brits plan: marine inzetten tegen bootmigranten

De Britten overwegen dat dus op veerboten te doen. De bedoeling is dat een veerboot dan dient als een soort tussenstop. In dit geval tussen Groot-Brittannië en Frankrijk. Asielzoekers worden opgevangen op de boot. Wie echt hulp nodig heeft, mag door naar Engeland. Wie dat niet nodig heeft, wordt teruggebracht naar Frankrijk nog voordat hij voet op Britse bodem heeft kunnen zetten.

De plannen zijn niet onomstreden. "Dit belachelijke idee is onmenselijk, totaal onpraktisch en veel te duur", zegt Nick Thomas-Symonds, lid van oppositiepartij Labour. "Dus ik kijk er niet gek van op dat juist deze regering met dit idee op de proppen komt."

'Alleen maar onnodig leed'

De plannen hebben dus veel weg van het Australische model. De Britse afgevaardigde van het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties, Rossella Pagliuchi-Lor, is kritisch. "Ik denk dat we al hebben gezien dat het Australische model alleen maar voor onnodig leed zorgt bij mensen die alleen maar een nieuw thuis zoeken."

Migranten wagen zelfs in piepkleine bootjes de oversteek

00:49
Met baby's en peuters gaan mensen de zee over. Dit bootje werd gespot door een visser uit Urk.

Maar er zijn nog meer ideeën. Zo houdt de Britse regering de optie open om asielzoekers niet dicht bij huis, maar ver weg op te vangen. Bijvoorbeeld op het Britse eiland Ascension, midden in de Atlantische Oceaan. Dit idee heeft niet de voorkeur, want het kost een hoop om asielzoekers voor een reis van meer dan 6000 kilometer op een vliegtuig te zetten.

Verblijf op olieplatform

Tot slot de vierde optie: het overplaatsen van asielzoekers naar olieplatforms op zee. Er zijn nog zo’n 90 platforms in de Noordzee die klaarstaan om te worden weggehaald. Ze zijn heel klein en zien er heel industrieel uit. Maar zolang ze niet zijn weggehaald, ziet de Britse regering een kans om er vluchtelingenverblijven van te maken.

Een probleem is wel dat de platformen alleen per helikopter zijn te bereiken. Niet alleen hebben piloten daar een speciale training voor nodig, een vlucht duurt ook nog eens lang. "Ik denk dat mensen zich niet realiseren hoe ver die platformen van de kust vandaan liggen", zegt een anonieme bron. "Het is geen Alcatraz dat je vanaf de kust kunt zien liggen. Het is uren vliegen."

Waarom
Lees ook:
Waarom migranten zo graag naar Groot-Brittannië willen

Als het aan de Britse regering ligt, zijn er dus vier opties. Vier opties waar ook al behoorlijk veel kritiek op is. Maar volgens correspondent Anne Saenen is het niet gek dat de plannen nu opduiken.

Verhitte discussie

"Al jaren heerst in het Verenigd Koninkrijk een verhitte immigratiediscussie", zegt ze. "De pro-brexitcampagne won vanwege dit thema uiteindelijk ook het referendum over het EU-lidmaatschap. De Britten willen controle over hun eigen grenzen. Geen wonder dat premier Boris Johnson vlak voordat de brexit werkelijkheid wordt zijn stempel wil drukken op het immigratiebeleid. Daarbij begint aanstaande zaterdag het Conservatieve partijcongres."

De verantwoordelijke voor het beleid, minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel, heeft onlangs gesproken met de Australische oud-premier Tony Abbott. Mogelijk is daar de Britse interesse voor het Australische model ontstaan.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.