Ga naar de inhoud
'Onacceptabel'

Opnieuw racistische berichten in chatgroep Duitse politie

Een Duitse politieagent (Archieffoto) Beeld © iStock

Vluchtelingen werden afgeschilderd als verkrachters, moslims werden vergeleken met bepaalde diersoorten. Opnieuw is een Duits politiekorps in opspraak geraakt vanwege racistische berichten in een appgroep.

Dit keer gaat het om een politiekorps in Berlijn. Tussen de dagelijkse boodschappen als het bestellen van een broodje of sportafspraken werden in hun groepschat ook strafbare racistische uitingen gedeeld.

Volgens het Duitse politieke magazine 'Monitor' gaat het om een interne chatgroep die dient als servicegroep, waarin meer dan 25 politiemensen berichten hebben gedeeld. Daarbij zouden zeven agenten regelmatig racistische opmerkingen hebben gemaakt, waarbij collega's instemmend reageerden.

Niet de eerste keer

Vorige maand werd de Duitse politie al in verlegenheid gebracht toen onder andere afbeeldingen van Hitler de ronde gingen in een chatgroep bij het korps van deelstaat Noordrijn-Westfalen. Daarop werden 29 politiemensen geschorst.

Extreemrechtse
Lees ook:
Extreemrechtse agenten bij de politie: Duitsland pijnlijk getroffen

In een verklaring laat de Berlijnse politie weten 'dat er geen plaats is voor racisten bij de politie', en dat er een onderzoek zal worden ingesteld.

De senator voor Binnenlandse Zaken van Berlijn noemde het 'onacceptabel' als de beschuldigingen waar blijken. Volgens Andreas Geisel heeft dit niets van doen met een 'moderne, hoofdstedelijke politie'. Ook in de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern kwam een dergelijke zaak aan het licht.

Rotterdam

Begin juli van dit jaar startte ook de Rotterdamse politie een onderzoek naar uitlatingen van agenten in een chatgroep van hun basisteam. Begin vorig jaar reageerden agenten op een filmpje van een 15-jarige, witte jongen die minutenlang door zwarte leeftijdsgenoten in elkaar wordt geslagen in Spijkenisse. Agenten noemden burgers met een migratieachtergrond onder meer 'kankervolk, kutafrikanen en pauperallochtonen', op wie ze wilden 'schieten'.

De agenten werden hiervoor niet vervolgd. Het Openbaar Ministerie vond de uitlatingen 'zeker laakbaar en niet passend voor politiefunctionarissen', maar niet strafbaar om ze niet in het openbaar maar in een besloten groep werden gedaan. De politie startte daarna wel een intern onderzoek, maar de agenten gingen wel weer aan het werk.

Agenten
Lees ook:
Agenten niet vervolgd voor racistische uitlatingen in Whatsappgroep