Ga naar de inhoud
'Ik ben onbevreesd'

Navalny in interview: Poetin zit achter vergiftiging

Navalny met zijn gezin in het ziekenhuis in Berlijn. Beeld © Instagram

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny denkt dat president Vladimir Poetin achter zijn recente vergiftiging zit. Dat vertelt hij in een interview met het Duitse blad Der Spiegel. "Ik heb geen andere versie van wat er is gebeurd."

De oppositieleider werd in augustus flink ziek tijdens een binnenlandse vlucht in Rusland. Hij mocht naar Duitsland om daar behandeld te worden. Onderzoekers stelden vast dat hij is vergiftigd met een novitsjok-zenuwgif. Westerse landen eisen opheldering van Moskou, maar het bewind van president Poetin ontkent elke betrokkenheid.

"Mijn taak is om onbevreesd te blijven", zegt Navalny tegen Der Spiegel. "En ik ben onbevreesd." Na weken in het Berlijnse Charité-ziekenhuis is Navalny herstellende van de vergiftiging en verblijft hij nog altijd in Duitsland. Hij heeft eerder al aangegeven dat hij terug naar Rusland wil gaan.

Medewerkers
Lees ook:
Medewerkers Navalny filmden flesjes met novitsjok op hotelkamer

Volgens Der Spiegel maakte Navalny tijdens het gesprek een opgeruimde indruk, lachte hij veel en maakte hij grappen. "Bij de eerste blik zie je niet dat deze man dagenlang in coma heeft gelegen en op het randje van de dood heeft gebalanceerd", aldus het blad. Maar als Navalny dan een slok uit een flesje water wil nemen, gaat dat met moeite omdat zijn handen heftig trillen.

"Je voelt geen pijn, maar je weet dat je doodgaat", omschrijft Navalny het moment dat het zenuwgif zijn werk begon te doen. Het gesprek van Navalny met Der Spiegel was gisterochtend vroeg in Berlijn en duurde twee uur.

Nu
Lees ook:
Nu Navalny herstelt van vergiftiging, loopt hij mogelijk opnieuw gevaar

Hoe gevaarlijk is het Russische zenuwgas novitsjok?

Ruud Busker van onderzoeksbureau TNO is deskundige op het gebied van chemische wapens. We vroegen hem eerder naar de werking van novitsjok.

"Novitsjok betekent nieuwkomer in het Russisch. Het was jarenlang de naam van een programma van de Sovjet-Unie waarbij stoffen ontwikkeld werden die invloed hebben op het zenuwstelsel. Die stoffen konden gebruikt worden als pesticide, maar kwaadwillenden gebruiken het als zenuwgas."

Wat doet een zenuwgas?

"Zenuwgassen kunnen het lichaam bereiken via inademing of via de huid. In beide gevallen wordt het enzym acetylcholinesterase geremd. Als dat gebeurt, krijgt het slachtoffer last van onder andere misselijkheid, stuipen, spierspasmen en problemen met de ademhalingsspieren en het ademhalingscentrum. Bij ernstige vergiftiging volgt al snel de dood."

Hoe gevaarlijk is novitsjok?

"Welke effecten in welke mate voorkomen, hangt af van de dosis, blootstellingsroute en welk zenuwgas het precies betreft. Maar één milligram kán al dodelijk zijn. Iemand kan meteen sterven, maar soms overlijdt een slachtoffer pas na enkele dagen. Ook kan het gas voor ernstige hersenschade zorgen."