Hotel aangeklaagd

800 miljoen dollar voor nabestaanden schietpartij Las Vegas

01 oktober 2020 05:36
Een herdenking van de slachtoffers die bij de schietpartij om het leven kwamen. Beeld © AFP

De nabestaanden en nog levende slachtoffers van de dodelijke schietpartij drie jaar geleden in Las Vegas krijgen een enorme schadevergoeding. Het hotel van waaruit geschoten werd is officieel akkoord gegaan met een totale schadevergoeding van 800 miljoen dollar, nadat het door meer dan 2000 mensen was aangeklaagd.

Drie jaar geleden kwamen in Las Vegas 58 mensen om het leven bij de dodelijkste schietpartij ooit in de Verenigde Staten. Een schutter opende vanuit een hotel het vuur op bezoekers van een countryconcert. Meer dan 800 mensen raakten gewond. Ook Nederlanders moesten destijds rennen voor hun leven.

Motief bleef onduidelijk

De schoten werden gelost vanuit een hotelkamer in de stad. Schutter Stephen Paddock zat hoog in het gebouw en kon lang zijn gang gaan. Toen de politie hem lokaliseerde en zijn kamer wilde betreden, pleegde hij zelfmoord. Het motief van Paddock is nooit duidelijk geworden. In zijn kamer werden 23 vuurwapens aangetroffen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vrouw trouwt met de man die haar leven redde bij schietpartij Las Vegas

De eigenaar van het hotel, MGM Resorts International, een grote casinoketen, werd door meer dan 2000 mensen aangeklaagd. Het hotel had meer moeten doen om te voorkomen dat Paddock ongezien zoveel vuurwapens naar binnen kon brengen.

Vorig jaar leek het er al op dat de compensatie die het hotel aan nabestaanden zou moeten betalen tot in de vele honderden miljoenen zou lopen.

Schikking ondertekend

Inmiddels heeft het hotel officieel een schikking ondertekend. Het bedrijf betaalt 800 miljoen dollar (zo'n 681 miljoen euro) aan nabestaanden en nog levende slachtoffers.

"Niets kan het verlies van levens ongedaan maken of de horror die mensen moesten doorstaan", vertelde één van de advocaten eerder al over de compensatieregeling. "Maar deze regeling biedt genoegdoening voor duizenden slachtoffers en familieleden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore