Leukemie

Eerste patiënt ooit die genas van hiv overleden aan kanker

30 september 2020 20:35 Aangepast: 30 september 2020 20:44
Timothy Ray Brown Beeld © Getty Images/T.J. Kirkpatrick

De eerste persoon ter wereld die genas van het hiv-virus, is overleden. De 54-jarige Timothy Ray Brown, ook wel bekend als de 'Berlijnpatiënt', stierf gisteren in Californië aan de gevolgen van leukemie.

Brown werd geboren in de Verenigde Staten, maar woonde in Berlijn toen hij in 1995 hiv opliep, het virus dat aids kan veroorzaken. De weg naar zijn genezing van hiv begon in 2006, toen hij de diagnose leukemie kreeg.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tweede patiënt ooit die genas van hiv: 'Ik wil een ambassadeur van hoop zijn'

Om de kanker te behandelen, onderging hij in 2007 twee beenmergtransplantaties. Het beenmerg was afkomstig van een donor met een zeldzame mutatie in het DNA, die ertoe leidde dat de hiv bij Brown verdween. Hij stopte met het slikken van hiv-medicatie en drie maanden later was het virus verdwenen. Ook de kanker bleek weg.

Eerder werd al duidelijk dat het niet goed ging met Brown. De leukemie kwam vijf maanden geleden terug en de kanker had zich uitgebreid naar zijn hersenen en wervelkolom. Brown verbleef daarom de afgelopen tijd in een hospice in Palm Springs in Californië. Zijn overlijden werd bekend gemaakt op Facebook. Hij stierf in het bijzijn van zijn partner en vrienden.

38 miljoen mensen

Wereldwijd zijn meer dan 38 miljoen mensen besmet met het hiv-virus. Sinds het begin van de epidemie in de jaren 80 zijn ruim 32 miljoen mensen aan het virus overleden. Tegenwoordig kan het virus onder controle worden gehouden met medicijnen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Belangrijke stap in genezing hiv: sporen virus verdwenen uit lichaam 44-jarige patiënt

Het is niet mogelijk om die 38 miljoen mensen een beenmergtransplantatie te geven. De behandeling, die alleen wordt gebruikt bij kanker, is te risicovol, agressief en bovendien te duur.

Tweede persoon

Brown is niet de enige die genas van het hiv-virus. Afgelopen maart werd duidelijk dat bij een tweede persoon, de Brit Adam Castillejo, de ziekte verdwenen was. Ook hij had kanker en onderging een beenmergtransplantatie.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore