De Vlaamse liberaal Alexander De Croo (44) wordt premier van België. De Croo gaat de nieuwe federale regering van zeven partijen leiden. Het is negen jaar geleden dat België een Nederlandstalige premier had.
België zat 493 dagen zonder volwaardige regering. "Te lang", zei De Croo, die in de tijdelijke 'coronaregering' van Sophie Wilmès vicepremier en minister van Financiën was. Haar mandaat loopt op 1 oktober af.
Politiek op een andere manier
De aankomend premier zei dat hij op een andere manier aan politiek wil gaan doen. "We moeten meer samenwerken en vooral met meer respect voor elkaar en voor elkaars meningen. Dat respect is er misschien niet altijd geweest op moeilijke momenten. Hardheid heeft nooit iemand vooruitgeholpen."

De Croo en zijn coformateur Paul Magnette, de leider van de Waalse socialisten, legden nadat ze bij koning Filip verslag hadden gedaan van het regeerakkoord dat eerder vandaag werd bereikt, samen een verklaring af.
Lootjes trekken
Magnette feliciteerde De Croo en wenste hem succes. Als grapje voegde hij eraan toe dat ze lootjes hadden getrokken wie de premier zou worden, 'en Alexander heeft gewonnen'.
Maar hoe kon het zo lang duren? We vroegen het eerder aan de Belgische politicoloog Dave Sinardet: ''Er waren veel onervaren partijleiders, die geen ervaring hadden met het vormen van een regering. Ze kenden elkaar ook niet en er was wederzijds veel wantrouwen''.
'Moeilijke taak'
Nu is er dus een deal. Volgens Sinardet worden de komende jaren niet makkelijk, zegt hij bij HLN: "Er wacht De Croo een moeilijke taak om een regering met maar liefst zeven partijen met tegenstrijdige belangen bij elkaar te houden. De premier moet het compromis belichamen, en afstand nemen van het belang van zijn eigen partij."
Fusie van Nederland en Vlaanderen: wat levert het op?
Morgen legt De Croo een eed af, meldde het paleis na afloop van het bezoek aan de koning. Over de verdeling van de ministersposten wordt nog verder gepraat.
Leden geraadpleegd
Ook worden de leden van de partijen geraadpleegd. Aan de Nederlandstalige kant zijn dat de Open Vlaamse Liberalen en Democraten (Open Vld) van De Croo, de christendemocraten van CD&V, Groen en de socialistische partij anders (sp.a). De Franstalige regeringspartijen zijn de Parti Socialiste (PS), Ecolo en de liberale MR.