Presidentsverkiezingen VS

Debat Trump en Biden extreem chaotisch: 'Kiezer weinig wijzer'

30 september 2020 04:59 Aangepast: 30 september 2020 11:06
Trump en Biden tijdens hun debat. Beeld © ANP

Vannacht kruisten ze dan eindelijk de degens, de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Democratische uitdager Joe Biden. Het liep uit op een chaotisch moddergevecht waarin de verwijten heen en weer vlogen. Correspondent Erik Mouthaan bekeek het debat.

Trump en Biden stonden tegenover elkaar in Cleveland, in de staat Ohio. In een ruimte met een beperkt aantal aanwezigen werd het debat geleid door Fox News-journalist Chris Wallace. Hij had ook de thema's gekozen.

Thema's

In blokken van een kwartier werden verschillende onderwerpen besproken: de staat van dienst van beide kandidaten, de vrijgekomen zetel in het Hooggerechtshof, de coronacrisis, de economie, de soms gewelddadige protesten tegen racisme en politiegeweld, klimaatverandering en de betrouwbaarheid van de verkiezingen.

"Hoe gaat het, man?" opende Biden toen hij aan de overzijde van het podium zijn rivaal voor het eerst trof. Na een beleefde begroeting vlogen de twee elkaar in de haren. Meteen viel op dat de twee elkaar nauwelijks lieten uitpraten, zelfs in spreektijd die louter bedoeld was voor een van de kandidaten. Vooral Trump viel zijn uitdager veelvuldig in de rede.

Zo chaotisch verliep het debat:

'Houd je kop'

De ervaren Wallace leek zich soms geen raad te weten met de wanorde en moest verschillende keren ingrijpen. "Ik wil niet mijn stem heffen, maar als jullie het ook doen..." Hij richtte zich daarmee vooral tot Trump. Ook Biden raakte het onderbreken van de president zo zat dat hij hem een 'clown' noemde en zich op een gegeven moment liet ontvallen: "Houd alsjeblieft even je kop."

"Trump had zich duidelijk voorgenomen om de agressor te zijn", zegt correspondent Erik Mouthaan. "Om sterk over te komen en zijn tegenstander in de rede te vallen. Biden had zich daar op voorbereid, maar had soms moeite met de onderbrekingen. De voormalige vicepresident leek soms van zijn stuk gebracht."

Biden viel Trump aan over zijn aanpak van het coronavirus, dat in de VS meer dan 200.000 levens heeft geëist. "Hij zegt dat hij geen paniek wilde zaaien, maar hij was zelf in paniek", sprak de Democraat. "Als we naar jou hadden geluisterd waren er al miljoenen dood", antwoordde Trump, die zei dat zijn regering het "geweldig" gedaan had.

Persoonlijke aanvallen waren gedurende de avond te horen. "Laat me nooit meer horen dat je slim bent", zei Trump. Biden: "Je bent de slechtste president die Amerika ooit heeft gehad." Mouthaan: "Biden had zich duidelijk voorgenomen om niet als zwakke partij over te komen. Hij bleef maar terugschreeuwen om het beeld te voorkomen dat hij zich de kaas van het brood laat eten door Trump." 

Belastingaangiften

Ook de belastingaangiften van Trump kwamen ter sprake. Volgens de president zou hij in 2016 en 2017 'miljoenen' aan belasting hebben betaald, en niet 750 dollar, zoals The New York Times onlangs onthulde. "Laat je papieren dan zien", zei Biden herhaaldelijk. 

In het blok over de protesten tegen racisme en politiegeweld en de rellen die op sommige plekken uitbraken, noemde Biden de president een racist. "Ik steun de politie", zei Trump. "Jij kunt het woord wetshandhaving niet eens uitspreken."

Biden werd emotioneel toen hij Trump verweet gesneuvelde soldaten als "losers" en "sukkels" te hebben betiteld, zoals onlangs door het tijdschrift The Atlantic werd gemeld. Voor het eerst richtte hij zijn blik nadrukkelijk richting Trump.  

Biden verwees naar zijn aan kanker overleden zoon Beau, die als soldaat in Irak diende. "Hij was geen loser maar een patriot." Trump begon daarop meteen over Hunter Biden, de andere zoon van zijn rivaal, die volgens hem miljoenen dollars van de burgemeester van Moskou zou hebben ontvangen.  

Betrouwbaarheid verkiezingen

"Als ik win of verlies, zal ik dat accepteren", zei Biden aan het einde van het debat over de betrouwbaarheid van de verkiezingen, die Trump steevast in twijfel trekt. Biden riep de kijkers op te gaan stemmen. De president uitte opnieuw zijn afkeer van stemmen per post. "Dit gaat fraude worden zoals je nog nooit gezien hebt."

Miljoenen Amerikanen nu al naar de stembus: 'Elke stem telt'

Driekwart van de Amerikanen brengt zijn stem uit voor de verkiezingsdag van 3 november, wordt verwacht.

"De kiezer zal er niet veel wijzer van zijn geworden", zegt Mouthaan over het debat. "Biden probeerde nog iets van zijn plannen uit te leggen, Trump deed dat niet echt. Die was vooral zijn tegenstander aan het aanvallen."

"President Trump staat achter in de peilingen, maar deed geen moeite om zwevende kiezers aan zich te binden", vervolgt Mouthaan. "Hij sprak vooral over punten die zijn aanhang op Fox News ziet. Zo noemde hij diversiteitstraining 'ziek'. Biden deed juist wel een beroep op kiezers in het midden en beloofde dat hij een gematigde democraat zou zijn. De vraag is wel überhaupt of er nog veel zwevende kiezers zijn. Meer dan 80 procent van de kiezers zegt al volledig zeker te zijn van zijn keuze."

Volgende ronde

Trump en Biden gaan voor de verkiezingen van 3 november nog op 15 en 22 oktober met elkaar in debat, in respectievelijk Miami en Nashville. Tussendoor, op 7 oktober, debatteren vicepresident Mike Pence en Kamala Harris, de running mate van Biden, nog tegen elkaar in Salt Lake City.

Hitlergroeten, corona en dé strijd: Erik Mouthaans trip door de 'verdeelde staten'

Van besmet raken met het coronavirus tot confrontaties met neonazi's. In de Videoland-serie 'Erik in de Verdeelde Staten' laat Amerika-correspondent Erik Mouthaan meer van het land maar ook van zichzelf zien.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore