Westkust Amerika

Gevangenen ingezet bij branden VS: 'Dit is een nieuwe kans'

30 september 2020 05:24
De gevangenen aan het werk in de natuurparken van Oregon. Beeld © Reuters

De brandweer in het Amerikaanse Oregon krijgt hulp uit onverwachte hoek om de verwoestende bosbranden in de staat te lijf te gaan. Een groep gedetineerden wordt ingezet om hen bij te staan. De laatste zeventig jaar is het een gebruikelijke methode.

De gevangen struinen het gebied af met bijlen, schoffels en kettingzagen om verdere uitbreiding van de vlammenzee te voorkomen. Het door de staat gefaciliteerde programma is bedoeld om de gevangenen een doel te geven en hun waarde te bewijzen voor de maatschappij, ook met het oog op hun vrijlating.

Geweldplegingen

De gevangenen die worden gebruikt, zijn meestal van jonge leeftijd en hebben een goede gezondheid, want het werk is zwaar. Ze zitten vast voor zaken als overvallen of geweldplegingen. Gedetineerden die werden opgepakt voor moord of seksuele vergrijpen, worden niet ingezet.  

Voor de gevangen vormen de werkzaamheden een uitlaatklep, melden enkelen van hen aan persbureau Reuters. "Dit geeft ons een nieuwe kans, in plaats van terug te gaan naar datgene dat we kennen uit ons leven, zoals wapens, gangs, geweld en drugs", zegt de 36-jarige Eddie Correia, die vastzit voor geweldpleging.  

Elke ochtend staan de gevangenen om 06:30 uur op en hullen ze zich in pakken met daarop de tekst 'gedetineerde', voor ze zich aan het front melden. Dagelijks krijgen ze 6 dollar betaald voor hun werkzaamheden. 

Adrenalinekick

Volgens de 24-jarige Armando Gomez-Zacarias, die nog drie jaar moet uitzitten vanwege een overval, geeft het zware werk hem een "adrenalinekick". "Het is alsof je honderd rondjes op een baan rent met een zwaar gewicht op je nek."

In Oregon is de afgelopen tijd ruim 400.000 hectare afgebrand. De aanpak met de gevangenen is niet nieuw of uniek. Ook in andere Amerikaanse staten, zoals Californië, worden ze ingezet bij bosbranden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Slechtste luchtkwaliteit ooit in westen VS, rook waait naar oostkust

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore