Bewoners geëvacueerd

Branden houden huis in populair Californisch wijngebied

29 september 2020 03:22 Aangepast: 29 september 2020 03:39
Een brandweerauto verlaat een brandende wijngaard. Beeld © ANP

Duizenden bewoners van de wijnregio in het noorden van Californië hebben hun huis verlaten op de vlucht voor door windstoten aangewakkerde natuurbranden. Het vuur verwoestte onder meer woningen en wijngaarden in de veel bezochte Napa-vallei.

Meer dan duizend brandweerlieden proberen de vlammen onder controle te krijgen, bijgestaan door blushelikopters, bulldozers en ander zwaar materieel. Ook in andere gebieden werden mensen geëvacueerd en de elektriciteit afgesloten.

Wijngaarden

Het wijngebied is een toeristische trekpleister in het westen van de Verenigde Staten. Ook enkele (normaal gesproken) drukbezochte, publieke wijngaarden werden in de as gelegd. 

De Amerikaanse staat Californië kampt al maanden met natuurbranden. Vijf van de zes destructiefste branden in de geschiedenis van de staat zijn volgens de brandweer nog altijd niet uit.

Luchtkwaliteit

Over heel Californië verspreid bestrijden meer dan 18.000 brandweerlieden 27 grote natuurbranden. In bijna de helft van de enorme staat heeft de luchtkwaliteit erdoor te lijden. De verwachting is dat de wind in Noord-Californië wat in kracht afneemt, maar de temperaturen blijven voorlopig hoog. In de hoofdstad Sacramento kan het kwik oplopen tot 37 graden.

Bert (64) keert terug naar afgebrand huis Oregon: 'Heel erg verdrietig'

De Nederlandse Bert de Klerk moest halsoverkop zijn bed & breakfast in het Amerikaanse Oregon verlaten toen de bosbranden dichterbij kwamen. Vorige week keerde hij terug.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore