Wetenschappelijk bewijs

'Bekijken beelden schattige dieren goed voor gezondheid'

29 september 2020 02:37 Aangepast: 29 september 2020 09:27
Beeld © ANP

Last van stress of een onrustig gevoel? Onderzoek aan de universiteit in het Britse Leeds kan eventueel uitkomst bieden. Daar werd ontdekt dat mensen rustiger worden wanneer ze foto's en filmpjes van schattige dieren bekijken.

Negentien proefpersonen kregen afgelopen winter een video van dertig minuten te zien, met daarin foto's en bewegende beelden van verschillende knuffelbare dieren. "We hadden onder meer puppy's, kittens en babygorilla's", verklaart professor Andrea Utley, die het onderzoek leidde en de beelden samenstelde. 

Examenstress

Vijftien studenten en vier medewerkers van de universiteit bekeken de beelden, meldt CNN. Bewust was gekozen voor een winterse periode waarin de studenten hun examens moesten afleggen. Volgens Utley levert die doorgaans meer stress op.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De nerts als huisdier? 'Het zijn echt geen gezellige diertjes'

Bij alle proefpersonen daalde de bloeddruk, hartslag en de mate van stress bij het bekijken van de dieren. "Ik was aangenaam verrast door die resultaten", zegt Utley. Na het zien van de beelden, vulden de studenten en medewerkers een lijst in met vragen over hoe ze zich voelden. "Bij iedereen was dat beter dan ervoor."

Bewegende beelden

Uit het onderzoek, dat in opdracht van een Australisch toerismebureau werd uitgevoerd, bleek dat bewegende beelden het beter deden dan foto's, vooral als er te zien was dat de dieren omgingen met mensen. 

Hoge onderscheiding voor stoerste rat van de wereld

De rat Magawa heeft een hoge onderscheiding gekregen vanwege zijn scherpe neus. Magawa spoort namelijk landmijnen op in Cambodja.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore