Vannacht om 3 uur

Trump en Biden staan eindelijk tegenover elkaar: dit moet je weten

29 september 2020 05:56 Aangepast: 29 september 2020 22:37
Donald Trump en Joe Biden Beeld © Getty/ANP

Komende nacht is het dan zover: het eerste grote televisiedebat tussen president Donald Trump en zijn uitdager Joe Biden in de strijd om het Amerikaanse presidentschap. Het belang is groot om de nog twijfelende kiezers over de streep te trekken, en dus mogen we vuurwerk verwachten.

Er zijn drie debatten. Hoe belangrijk is dit eerste debat?

"De eerste is altijd de belangrijkste", zegt correspondent Erik Mouthaan vanuit New York. "De toon wordt gezet en miljoenen mensen gaan kijken. We gaan voor het eerst zien hoe Biden omgaat met de stijl van Trump. Die kennen we als iemand die graag een debat ontregelt en de ander steeds in de rede valt."

Ook volgens VS-onderzoeker Willem Post van Instituut Clingendael staat er direct veel op het spel. "Dit eerste debat is extreem belangrijk omdat het een heel spannende race wordt. Een enkel procentje winst bij dit debat telt al enorm, zeker in coronatijd waar Trump weliswaar het land door stormde, maar Biden veel thuiszat in zijn kelder in Delaware, waar hij een tv-studio heeft laten bouwen."

Hoe staan de twee er op dit moment voor?

Mouthaan: "Biden staat nu 7 procent voor in het gemiddelde van landelijke peilingen. Maar in de VS stemmen ze staat voor staat. Sommige staten zijn op voorhand al beslist, andere neigen naar Biden. Dus Trump moet echt iets doen om het tij te keren."

Post: "Eigenlijk staat Biden er prima voor qua cijfers. In de staten die Hillary Clinton vier jaar geleden nipt verloor, denk aan Pennsylvania, Michigan en Wisconsin, staat hij nu voor. Als hij die drie staten wint, maakt hij wel een heel grote kans op het presidentschap."

Zes thema's

Het debat is verdeeld in zes onderwerpen van elk een kwartier. De selectie is gemaakt door debatleider Chris Wallace, een ervaren journalist van Fox News.

  1. De staat van dienst van beide heren.
  2. De vrijgekomen zetel aan het Hooggerechtshof.
  3. Het bestrijden van het coronavirus.
  4. De economie die in erg zwaar weer verkeert.
  5. De soms gewelddadige protesten tegen racisme en politiegeweld.
  6. Het vertrouwen in een goed verloop van de verkiezingen nu meer Amerikanen dan ooit stemmen per post.

Biden staat niet bepaald bekend als een soepele debatteerder, Trump is ad rem en onvoorspelbaar. Welke strategie moeten ze kiezen?

Mouthaan: "Bij de voorverkiezingen was Biden niet ieder debat even sterk. Zo stopte hij soms nog voordat zijn spreektijd voorbij was, zonder zijn punt te maken. Maar Biden was zeker niet slecht in alle debatten. Bovendien heeft hij er acht gehad, terwijl het voor Trump alweer vier jaar geleden is."

"Biden heeft ook dagenlang vrij genomen om te oefenen. Trump niet, hij schijnt tussen de rally's door in zijn vliegtuig te oefenen met oneliners en filmpjes. Onderschatting van Trump ligt dus op de loer. Hij heeft Biden telkens afgeschilderd als een 'seniele oude man'. Maar wat als Biden het best goed doet in het debat en dat beeld simpel kan ontkrachten? Maar soms heb je een slechte dag in een debat. Dat had zelfs oud-president Obama bij zijn eerste debat in 2012, bij zijn herverkiezing."

"Trump moet gaan voor de knock-out en Biden voor een overwinning op punten."

Post: "Biden moet proberen om te profiteren van het negatieve beeld dat vooraf van hem is geschetst. Als hij zich 'gewoon' door het debat heenslaat, zoals eerder tegen de Democratische oud-kandidaat Bernie Sanders, dan kan dat al voldoende zijn. Dus als je het met een kooigevecht zou vergelijken: Trump moet gaan voor de knock-out en Biden voor een overwinning op punten."  

Op welke gevoelige punten kunnen de twee echt scoren?

Mouthaan: "Biden zal het graag willen hebben over de pandemie. Trump juist niet omdat het merendeel van de Amerikaanse kiezers zijn coronabeleid afkeurt. Biden zal hier op willen inspelen door de kiezer duidelijk te maken: Trump heeft jullie in de steek gelaten. Verder zal Trump vast gevraagd worden naar zijn belastingaangifte."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Trump betaalde in 2016 slechts 750 dollar inkomstenbelasting'

"Toch moeten beide kandidaten beseffen: voor wie doe je dit debat? Alleen een paar procent van de Amerikaanse kiezers zweeft nog. Die moeten ze bereiken. Dus Biden zal zich niet te links moeten opstellen, want die groep stemt toch al op hem. Trump zal Biden weer willen afschilderen als links-radicaal en incompetent."

Post: "Biden moet opletten dat hij bij zijn eigen verhaal blijft. Trump trekt zich niets aan van regeltjes tijdens een debat. De naam van Hunter Biden, de zoon van Biden, zal ook zeker vallen. Trump beschuldigt hem van corruptie in Oekraïne, ten tijde dat zijn vader vicepresident onder Obama was. Beeldvorming is belangrijk."

Wie het debat wil volgen, zal de wekker moeten zetten. Het debat begint komende nacht om 03.00 uur Nederlandse tijd.

Miniatuurvoorbeeld
Doe de test

Biden of Trump: welke presidentskandidaat past bij jou?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore