New York Times

'Trump betaalde in 2016 slechts 750 dollar inkomstenbelasting'

28 september 2020 00:46 Aangepast: 28 september 2020 05:43
De Amerikaanse president Donald Trump. Beeld © AFP

De Amerikaanse president Donald Trump betaalde in tien van de afgelopen vijftien jaar geen dollar inkomstenbelasting. In 2016, het jaar dat hij als president werd gekozen, betaalde hij slechts 750 dollar (ruim 640 euro) inkomstenbelasting. "Er komt een beeld naar buiten van een zakenman die er alles aan doet om geen belasting af te dragen aan de schatkist", vertelt correspondent Erik Mouthaan.

Ook een jaar later, in 2017, betaalde Trump slechts 750 dollar inkomstenbelasting. Dat schrijft The New York Times. De krant zegt inzicht te hebben in Trumps belastingaangiftes van de afgelopen twintig jaar.

Geen openheid

Er is de afgelopen jaren veel aandacht geweest voor de belastingaangiften van Donald Trump. Hoewel hij tijdens de verkiezingscampagne in 2016 zei zijn aangiften openbaar te maken, heeft Trump dat nog altijd niet gedaan. "In Amerika is het gebruikelijk dat kandidaten inzage geven in hun belastingen", legt correspondent Erik Mouthaan uit. "Dan kan ik als kiezer namelijk zien waar een vertegenwoordiger het geld vandaan krijgt, en of er verdachte geldstromen zijn."

Volgens Mouthaan wordt dat in de VS gezien als een teken van openheid. "Trump is de eerste president in 40 jaar die dat niet deed. Nu is misschien duidelijk waarom."

Enorme verliezen

De schimmigheid van de president leidde tot meerdere rechtszaken en het hooggerechtshof besloot uiteindelijk dat Amerikaanse aanklagers de financiële gegevens van de president in mochten zien. Voor het Huis van Afgevaardigden bleven de belastingaangiften echter geheim. 

De New York Times zegt de financiële gegevens nu toch te hebben ingezien. Volgens de krant betaalde Trump zo weinig inkomstenbelasting omdat hij zei enorm veel geld te verliezen. Die enorme kosten zouden ervoor gezorgd hebben dat hij jarenlang geen dollar inkomstenbelasting betaalde.

"De vraag is of er ook dingen in te vinden zijn die wijzen op fraude", zegt Mouthaan. "Zijn voormalige ritselaar heeft verklaard dat Trump verzekeringsfraude pleegde door zijn bezittingen veel lager in te schatten dan ze waard waren." Eerder schreef The New York Times al eens dat Trump tussen 1985 en 1994 ook een miljardenverlies doorgaf.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Trump verloor meer dan miljard in tien jaar'

Succesvol zakenman

Trumps bewering dat hij als succesvol zakenman veel bijdraagt aan de Amerikaanse economie komt met deze onthullingen in gevaar. "De belastingaangiften die Trump geheim probeert te houden vertellen een fundamenteel ander verhaal dan de informatie die de president aan het Amerikaanse volk geeft", schrijft de krant.

Uit de documenten die de krant heeft ingezien, zou ook blijken dat waardevolle bezittingen van de president niet juist belast worden. De krant maakt de documenten niet openbaar omdat dat de bron in gevaar kan brengen. "De vraag is hoe de informatie bij de krant terecht is gekomen", zegt Mouthaan. "De president zal vast zeggen dat het onderdeel is van de zogeheten Deep State, een theorie die ervan uitgaat dat ambtenaren de president tegenwerken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onderzoek naar Trump uitgebreid: mogelijk ook bank- en verzekeringsfraude

'Nepnieuws'

In een persconferentie heeft Trump de beweringen van de New York Times al afgedaan als nepnieuws. "Ik betaal juist heel veel belasting", vertelde hij journalisten in het Witte Huis. "The New York Times wil graag een verhaal en doen alles wat ze kunnen om aan dat verhaal te komen. Maar dit is nepnieuws", verklaarde de president.

De komende weken zal The New York Times met meer verhalen over de belastingaangiftes van Trump komen. Hij krijgt mogelijk naheffingen van 'honderden miljoenen dollars' als blijkt dat eerdere belastingteruggaves onterecht waren.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore