Sinds 2014 vermist

Militairen en agenten verdacht van verdwijning 43 studenten in Mexico

26 september 2020 21:59 Aangepast: 26 september 2020 22:05
Nabestaanden met posters van de vermiste studenten. Beeld © Ismael Rosas/Eyepix Group/Pacific Press/Shutterstock

In Mexico zijn arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen 25 militairen en agenten die mogelijk betrokken zijn geweest bij de verdwijning van 43 mannelijke studenten. De jongeren verdwenen na studentenprotesten in de stad Iguala in 2014.

De studenten waren leraren in opleiding aan de Ayotzinapa Normal School en deden mee aan een protest om meer geld voor hun universiteit te eisen. Dat protest eindigde in een bloedbad. Zes demonstranten werden doodgeschoten door de politie en tientallen anderen raakten gewond. De 43 mannelijke studenten verdwenen na de demonstratie spoorloos.

Inmiddels is bekend dat ze zijn ontvoerd door politieagenten en overgedragen zijn aan een drugskartel. Mogelijk is dat gedaan in opdracht van de burgemeester van de stad Iguala. De burgemeester werd na de verdwijning opgepakt: hij bleek op de loonlijst te staan van het plaatselijke drugskartel.

Reden ontvoering onduidelijk

Bendeleden van dat kartel zeiden later de studenten te hebben vermoord en hun lichamen te hebben verbrand. Waarom de jongeren precies zijn ontvoerd, blijft onduidelijk. De jongeren werden in januari 2015 officieel doodverklaard. 

Groot protest Mexico om verdwenen studenten

De verdwijning van de studenten leidde in 2014 tot grote protesten in Mexico.

Dat militairen een rol hebben gespeeld lijkt wel vast te staan. Een internationaal rechercheteam beschuldigde het Mexicaanse leger er in 2016 van belangrijk bewijsmateriaal achter te houden door foto's en video's van het studentenprotest in 2014 niet te overhandigen. "De militairen deden mee, er zijn video’s van", zei de moeder van een van de studenten zaterdag.

Stoffelijke resten

Vorig jaar werd op nieuwe locaties gezocht naar overblijfselen van de studenten, onder meer op een vuilnisbelt. Tot nu toe zijn stoffelijke resten van twee slachtoffers gevonden.

De verdwijningszaak veroorzaakte grootschalige protesten in Mexico. Guerrero geldt vanwege rivaliserende drugskartels als een van de gevaarlijkste streken in het Midden-Amerikaanse land, waar elk jaar tienduizenden mensen omkomen door geweld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zakken met menselijke resten en as gevonden in Mexico

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore