Start rechtszaak

7 mensen opgepakt na 'terroristische' steekpartij voormalig kantoor Charlie Hebdo

26 september 2020 08:56 Aangepast: 26 september 2020 10:25
Een slachtoffer wordt door Franse brandweermensen naar de ambulance gebracht. Beeld © AFP / Alain Jocard

Er zijn zeven mensen opgepakt in verband met de aanval gisteren bij het voormalige kantoor van Charlie Hebdo. De zaak wordt behandeld als terroristisch incident.

Gisteren verwondde een man met een hakmes twee journalisten voor het voormalige kantoor van Charlie Hebdo. Het is niet duidelijk hoe de twee slachtoffers eraan toe zijn. Volgens de Franse premier zijn ze in ieder geval niet in levensgevaar.

Opgepakt

De hoofdverdachte, een 18-jarige jongeman van Pakistaanse afkomst, is gisteren ter plaatse aangehouden. De politie zei dat zes anderen in hechtenis zitten en worden ondervraagd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Twee journalisten aangevallen met messen bij voormalig kantoor Charlie Hebdo

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin zei dat het 'duidelijk een daad van islamistisch terrorisme' was. En zo wordt het ook behandeld. 

Terreuraanslag 2015

Het is onbekend wat het motief van de aanval was, maar opvallend is wel dat enkele weken geleden de rechtszaak is begonnen tegen 14 verdachten die betrokken zouden zijn bij de terreuraanslag in januari 2015.

Toen drongen twee terroristen de redactie van Charlie Hebdo binnen en openden het vuur op de aanwezige redactieleden en tekenaars. Twaalf mensen kwamen om het leven. Enkele dagen later werden de twee daders na een dagenlange klopjacht door de politie gedood.

'De cartoonist staat er 5 jaar na Charlie Hebdo weer alleen voor'

Vijf jaar geleden vond de aanslag op satirisch weekblad Charlie Hebdo plaats. Twaalf mensen kwamen om het leven. Volgens cartoonist Tjeerd Royaards sindsdien veel veranderd in de cartoonwereld. "Mensen lijken minder goed tegen scherpe satire te kunnen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore