Man wilde overlopen

Noord-Korea schiet Zuid-Koreaanse drenkeling dood 'uit angst voor corona'

25 september 2020 12:37 Aangepast: 25 september 2020 12:51
Zuid-Koreaanse soldaten op de grens met het noorden

Een opmerkelijk verhaal uit Noord-Korea. Daar is een Zuid-Koreaanse drenkeling uit het water gehaald en vervolgens doodgeschoten. De Noord-Koreanen waren vermoedelijk bang dat de man corona had.

Zoals wel vaker het geval is met nieuws uit Noord-Korea, roept dit verhaal veel vragen op. Het slachtoffer, een 47-jarige ambtenaar, was aan boord van een Zuid-Koreaanse vissersboot op de zeegrens tussen de twee landen. Naar verluidt heeft de man uit eigen beweging het schip verlaten om op een vlot de Noord-Koreaanse wateren in te varen. Zuid-Korea vermoedt dat de man naar Noord-Korea wilde overlopen.

Eenmaal over de grens werd de man door de Noord-Koreaanse marine onderschept en aan boord gehaald. Noord-Koreaanse mariniers in gasmaskers zouden hem ondervraagd hebben, waarna ze hem ter plekke doodschoten, vermoedelijk uit angst dat hij besmet was met het coronavirus. Daarna zouden ze benzine over zijn lichaam hebben gegooid zodat ze hem konden cremeren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Noord-Korea woedend om losgelaten ballonnen met propaganda

Het is een bizar verhaal, maar volgens hoogleraar Koreastudies Remco Breuker niet ongeloofwaardig. "Het coronabeleid van het noorden is bruut, en deze moord past daarin. Verder is Noord-Korea over het algemeen niet blij met onaangekondigde overlopers, uit welk land dan ook. Die worden neergeschoten of gearresteerd. Dit was ook al zo vóór de pandemie." Noord-Korea is één van de weinige landen die beweert coronavrij te zijn.

Overlopers naar Noord-Korea zijn zeldzaam

Dat de man, een Zuid-Koreaanse staatsburger, zou zijn overgelopen naar Noord-Korea, is wel opmerkelijk. Breuker: "Het gebeurt bijna nooit dat een Zuid-Koreaan probeert over te lopen naar het noorden. Daarnaast was deze man een rijksambtenaar, getrouwd en had hij twee kinderen. Niet het profiel dat je direct verwacht van een potentiële overloper."

Koreaanse overlopers

Bijna alle Koreanen die overlopen, zijn Noord-Koreanen die het vrije zuiden proberen te bereiken. De afgelopen 20 jaar waren dit er meer dan 30.000. Een enkeling steekt de gedemilitariseerde zone tussen de twee Korea’s over, maar de meesten proberen te ontsnappen via China.

Dit is een reis met veel risico's. Overlopers die tijdens de vluchtpoging worden opgepakt, worden naar een strafkamp gestuurd of in sommige gevallen ter dood veroordeeld. Ook de overlopers die Zuid-Korea weten te bereiken, betalen een prijs. Het is bekend dat het Noord-Koreaanse regime de families van overlopers straft door ze in strafkampen op te sluiten.

Het Zuid-Koreaanse leger werd na het nieuws direct in paraatheid gebracht. De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in kondigde aan dat er vergeldingsmaatregelen zouden komen. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un heeft vandaag zijn verontschuldigingen aangeboden.

"Het had niet moeten gebeuren" laat Kim Jong-Un weten in een verklaring aan Zuid-Korea "Het had niet moeten gebeuren" laat Kim Jong-Un weten in een verklaring aan Zuid-Korea

Volgens hoogleraar Remco Breuker is de kans niet groot dat de spanningen gaan oplopen: "Zuid-Korea doet er ook alles aan om dit niet te laten escaleren, ondanks dat het wel verontwaardiging moet tonen. Nu Kim Jong-un excuses heeft gemaakt, is er weer eerder een kans voor beide landen om te gaan praten."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore