Ga naar de inhoud
Kritiek op Netanyahu

Als eerste land gaat Israël weer terug naar een complete lockdown

Een demonstrant wordt weggedragen tijdens een protest tegen premier Netanyahu en het coronabeleid Beeld © dpa Picture-Alliance

De maatregelen waren al enorm verscherpt, maar vanaf vrijdag gaat Israël twee weken compleet op slot. Volgens premier Netanyahu is een harde aanpak de enige oplossing om het aantal coronabesmettingen in het land terug te dringen, maar zijn tegenstanders spreken van een politieke beslissing.

Afgelopen vrijdag werd er in Israël al een lockdown afgekondigd. De scholen gingen op slot en ook winkels, restaurants en hotels moesten de deuren sluiten. Maar volgens Netanyahu zijn de eerste maatregelen niet voldoende. 

Lockdown
Lees ook:
Lockdown van drie weken in Israël: dichtbij huis blijven

Demonstraties voor de deur

Mensen mochten namelijk nog wel de deur uit voor werk, om te bidden én om te demonstreren. En dat laatste doen ze massaal. Al dagenlang wordt er bij de ambtswoning van Netanyahu gedemonstreerd tegen het coronabeleid van de premier. 

Duizenden mensen schreeuwen om zijn vertrek en eisen opheldering over de corruptie-rechtszaak die tegen Netanyahu loopt. 

Nu Netanyahu een complete lockdown invoert, worden dit soort massale demonstraties verboden. Er mag nog wel geprotesteerd worden, maar dat mag niet verder dan een kilometer van je woning gebeuren. Ook mag je niet meer met meer dan twintig mensen samen demonstreren. 

'Veel plezier'

In mei sprak Netanyahu het volk nog met een veel vrolijkere boodschap toe. Restaurants, kroegen en parken mochten weer open. Volgens Netanyahu was dat om het leven van de Israëli weer wat vrolijker te maken. In zijn toespraak stelde hij: ''Keer terug naar het normale leven, neem een koffie of een biertje. Ga er weer van genieten en veel plezier''. 

Lockdowns
Lees ook:
Lockdowns zorgden voor unieke stilte: tot helft minder trillingen gemeten

Gezondheidscrisis misbruikt

Volgens zijn tegenstanders gebruikt Netanyahu het aantal oplopende besmettingen nu om de demonstraties voor zijn ambtswoning de kop in te drukken. De oppositie wil dat de maatregelen die vorige week zijn ingesteld overeind blijven en dat de vrijheden van het volk niet nog verder worden ingeperkt. 

Zijn eigen minister van Defensie, Benny Gantz, stelt dat Netanyahu de demonstranten buiten proportioneel hard aanpakt. Ondanks dat ze beide in dezelfde coalitie zitten, is Gantz al lang de belangrijkste tegenstander van de premier. De nieuwe maatregelen moeten nog door de regering worden goedgekeurd, maar dat zal naar verwachting geen obstakels opleveren. 

Veel Israëli morren sowieso over de strenge maatregelen. De lockdown is afgekondigd in een periode waarin er juist veel Joodse feestdagen zijn. Door de restricties kunnen families nu niet samenkomen om die te vieren.