Ga naar de inhoud
Vanavond debat

Oproep voor ruimere opvang vluchtelingen Moria: 'Wij zijn beschaamd'

Een vluchteling wast haar kleren aan de kust. Beeld © Anadolu Agency

Nederland moet een eerlijk aandeel nemen in de opname van de slachtoffers van het kamp Moria op het Griekse eiland Lesbos. Deze oproep aan het kabinet staat in het AD, de Volkskrant en Trouw.

De oproep komt van een maatschappelijk collectief, bestaande uit onder meer vakbonden, maatschappelijke en religieuze organisaties, politieke partijen, bestuurders, advocaten en bekende Nederlanders,

De ondertekenaars vinden dat Nederland in EU-verband humanitaire hulp moet geven die verder gaat dan alleen het bouwen van een tentenkamp en bijdragen aan een solide Europees migratiepact.

'Wake-up call'

Van de 13.000 kwetsbare mensen in Moria wil Nederland er honderd opnemen. Die gaan dan af van het aantal dat Nederland toch al zou opnemen. "Deze ramp is een wake-up call. Een gevolg van falend beleid, nationaal en Europees", aldus de ondertekenaars.

Iram (13) wil na brand in Kamp Moria nog altijd dokter worden

02:27
De Afghaanse Iram (13) is samen met haar familie dakloos sinds vluchtelingenkamp Moria in brand vloog. Nu leeft ze langs de kant van de weg.

"Wij kunnen en mogen niet langer wegkijken. Wij zijn beschaamd door de zogenaamde 'Moria-deal' van de regeringscoalitie."

In de krant wijzen ze erop dat alle 13.000 mensen van Moria recht hebben op leven en menselijke waardigheid.

#wegkijkenisgeenoptie

Daarnaast worden de Nederlanders opgeroepen hun steun te betuigen op sociale mediakanalen onder de hashtag #wegkijkenisgeenoptie.

Vandaag spreekt de Tweede Kamer over de zogenoemde ‘Moria-deal’ tijdens het algemeen overleg van Justitie en Veiligheid.

Waar
Lees ook:
Waar komen Moria-kinderen in Nederland terecht? 'Je moet goed kijken: wat voor pleeggezin is dit'