Protesten politiegeweld

Agenten neergeschoten bij protesten in Amerikaanse Louisville

24 september 2020 04:51 Aangepast: 24 september 2020 04:58
Agenten in Louisville. Beeld © ANP

Bij protesten in de Amerikaanse stad Louisville zijn gisteravond (lokale tijd) zeker twee agenten neergeschoten, melden Amerikaanse media. Van beide agenten wordt verwacht dat zij het overleven. Een verdachte is opgepakt.

In Louisville, maar ook in andere steden, ontstonden protesten nadat bekend werd dat twee agenten vrijuit gaan na het doodschieten van de 26-jarige zwarte vrouw Breonna Taylor. Een derde agent wordt wel vervolgd, maar alleen omdat hij de buren van Taylor in gevaar zou hebben gebracht. 

In Boston, New York, Washington en Los Angeles ontstonden demonstraties, maar de grootste was in Louisville, waar de ex-ambulanceverpleegkundige om het leven werd gebracht door de politie. 

Protesten

Taylor kwam in maart in haar eigen huis door politiekogels om het leven. Haar dood is een vooraanstaande zaak geworden voor de Black Lives Matter-beweging, die protesteert tegen racisme en buitensporig politiegeweld.

Duizenden demonstranten gingen na de bekendmaking van het vervolgingsbesluit de straat op in Louisville. De advocaat van de nabestaanden veroordeelde het besluit als "schandelijk en beledigend". De politie, die was voorbereid op rellen, arresteerde meerdere personen in de middag en gebruikte 's avonds flitsgranaten om demonstranten te verdrijven uit een park waar een monument voor Taylor is opgericht.

De burgemeester van de stad had een avondklok vanaf 21.00 uur ingesteld en de noodtoestand uitgeroepen. Vijfhonderd man van de nationale garde staan paraat om eventueel in te grijpen. President Donald Trump zegt contact te houden met de gouverneur van de staat Kentucky. Trump liet ook weten het goed te vinden dat de nationale garde achter de hand wordt gehouden.

Joe Biden

De Democratische presidentskandidaat Joe Biden zegt dat hij het vervolgingsbesluit wil bestuderen voordat hij er verder commentaar op geeft. Biden riep demonstranten op om vreedzaam te protesteren als zij de straat op gaan. Hij zei de dood van Taylor de betreuren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amerikaanse agenten vrijuit na doodschieten zwarte vrouw

Podcast Bestemming Witte Huis

Podcast

Volg de podcastserie Bestemming Witte Huis van RTL Nieuws New York via Apple of Spotify.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore